Pfizer și BioNTech au confirmat pentru News.ro că au luat decizia de a declanșa proceduri oficiale împotriva României, ”pentru a o determina să îşi respecte angajamentele asumate pentru comenzile de vaccinuri pentru COVID-19 plasate de Guvern, ca parte a contractului de aprovizionare a Uniunii Europene, semnat în mai 2021”. Conform Hotnews.ro, este vorba de 28 milioane de doze în valoare de circa 550 milioane de euro.

Ulterior, purtătorul de cuvânt al guvernului a recunoscut că România a fost acționată în instanță de compania farmaceutică, iar un prim termen urmează că aibă loc în a doua parte a lunii februarie. ”Da, este o speţă care nu a făcut astăzi obiectul şedinţei de Guvern, dar m-am documentat un pic pe această temă. Din câte ştiu, a venit o notificare de deschidere a acestui litigiu de către compania farmaceutică, cred că în ultimele zile din decembrie anul trecut. Există, dacă, din nou citez din memorie, undeva în a treia parte, în ultima parte a lunii februarie, un prim termen. România va fi, evident, reprezentată la acest proces, dar este vorba despre faptul că România a estimat un necesar pandemic pentru doze de vaccin, însă amendamentul la care compania farmaceutică face referire nu a fost semnat de către Ministerul Sănătăţii şi, în consecinţă, nici nu s-a putut face vreo plată, pentru că nu există acele doze încasate de către statul român şi, de asemenea, cred că într-o situaţie similară se află şi alte ţări, central şi est-europene”, a precizat acesta.

Reamintim că achiziția de vaccinuri anti-Covid în timpul pandemiei face obiectul unui dosar al DNA. Fostul prim-ministru, Florin Cîțu, precum și foștii miniștri ai Sănătății, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, sunt cercetați într-un dosar privind achiziția unui număr prea mare de vaccinuri anti-Covid, în timpul pandemiei. Procurorii susțin că acest lucru a provocat statului un prejudiciu de peste un miliard de euro.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday