Înmatriculările de vehicule noi în UE au scăzut cu 3,3% în decembrie 2023, pentru prima dată după 16 luni consecutive de creștere, potrivit datelor anunțate de Asociația Europeană a Producătorilor de Automobile (ACEA). Vânzările au scăzut cu 23% în Germania, cea mai mare piață de pe continent, după ce guvernul a renunțat brusc la stimulentele pentru vehiculele electrice. Totodată, asociația pune declinul și pe fondul unei raportări la o bază foarte ridicată, datorită creșterii puternice din decembrie 2022. 

Pe total, vânzările de vehicule electrice în UE au crescut cu 37% în 2023 față de anul precedent, dar în luna decembrie s-au diminuat cu aproape 17%. În România, în 2023, au fost înmatriculate peste 144 de mii de autoturisme noi, cu 12% mai multe decât anul precedent. În privința mașinilor electrice, creșterea a fost de 32%, până la peste 15 mii de unități.

Perspectiva pentru industrie se întunecă, pe fondul dobânzilor de referință ridicate, a creșterii economice lente și a pesimismului legat de creșterea segmentului de vehicule electrice, scrie Bloomberg. Analitșii au estimat o creștere a vânzărilor de doar 5% în acest an, față de aproape 14% în 2023, fapt ce va determina scăderea prețurilor mașinilor și va reduce randamentele producătorilor. 

Numai în această săptămână, Tesla a redus prețul Model Y, cel mai popular model al său, în Germania, Franța și Norvegia, și se pregătește să oprească temporar producția la marea fabrică de lângă Berlin, din cauza unor întârzieri pe lanțurile de aprovizionare. 

În tot acest context, un semnal de optimism l-a dat Christine Lagarde, președintele Băncii Centrale Europene, care a semnalat că o reducere a dobânzilor de referință, în această vară, este “probabilă”. De asemenea, în Italia, guvernul a anunțat că pregătește un pachet de 930 de milioane de euro, pentru a impulsiona vânzările de mașini electrice.

Surse alternative: Bloomberg, Comunicatul ACEA

Grafic: ACEA
Foto: Dreamstime Panayiotis Demou

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday