Modificările de ultim moment aduse legii privind inteligența artificială au provocat neînțelegeri între eurodeputați, din cauza lacunelor legate de identificarea biometrică, scrie Politico. Acestea sunt incluse în textul final al legii, obținut de jurnaliști și elaborat de președinția spaniolă a Consiliului UE pe 22 decembrie. Belgia, care a preluat ștafeta de la Spania la 1 ianuarie, are misiunea de a lucra cu Parlamentul pentru a finaliza considerentele, acele fragmente de text interpretative.

La începutul lui decembrie 2023, UE a convenit un regulament obligatoriu în privința utilizării inteligenței artificiale, o premieră la nivel mondial. Numai că Svenja Hahn, europarlamentar german din grupul Renew, susține că forma finală cuprinde o formulare vagă în privința recunoașterii faciale care poate detecta persoane pe baza unor înregistrări video deja realizate. Hahn spune că în varianta inițială, folosirea acestei tehnologii era permisă numai în cazul unor infracțiuni foarte grave, în condiții foarte stricte, cu autorizarea instanței de judecată.

În forma actuală, prevederea echivalează cu “un atac la adresa drepturilor civile și ar putea permite un abuz din partea noii tehnologii, așa cum am văzut, altfel, în state autoritare precum China. (…) Cele mai banale infracțiuni ar putea fi urmărite penal folosind recunoașterea facială”, a declarat ea pentru Politico. 

Problemele ridicate de Hahn au stârnit îngrijorarea ONG-urilor pentru drepturile omului. Daniel Leufer, cercetător senior în domeniul politicilor la ONG-ul pentru drepturile digitale Acces Now, a transmis: “Am auzit atât de la Comisia Europeană, cât și de la Parlament, că post-recunoașterea facială va fi supusă unor garanții stricte și va fi permisă doar în anumite circumstanțe excepționale, restrânse. Cel mai recent text pe care l-am văzut își bate joc de acele angajamente”. Și Ella Jakubowska, consilier principal în domeniul politicilor la European Digital Right, arată că textul “deschide lacune uriașe care permit utilizarea la scară largă a identificării post-biometrice”.

Pentru a intra în vigoare, proiectul de lege mai trebuie să primească votul final din partea guvernelor UE și a Parlamentului European. 

Sursă: Politico

Foto: Pixinoo | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday