Pakistanul susține că atacurile efectuate în interiorul Iranului noaptea trecută au vizat grupuri de militanți separatiști, acestea având loc la două zile după ce forțele iraniene au atacat cu rachete și drone baze ale militanților Jaish al-Adl (“Armata Justiției” în limba arabă), pe care îi acuză că sprijină Israel din interiorul teritoriului pakistanez.

Rachetele pakistaneze au lovit un sat din provincia iraniană Sistan-Belucistan, care se învecinează cu Pakistanul, ucigând trei femei și patru copii, nefiind vorba despre cetățeni iranieni. “Un număr de teroriști au fost uciși în timpul operațiunii coordonate de serviciile de informații. A fost o serie de lovituri militare coordonate cu precizie împotriva ascunzătorilor teroriștilor”, a declarat ministerul pakistanez de externe, subliniind în același timp că “Pakistanul respectă pe deplin suveranitatea și integritatea teritorială a Iranului”.

Atacul a fost efectuat din avioane, conform unui reprezentant al serviciilor de informații pakistaneze, și a vizat militanții Baloch, care urmăresc obținerea independenței pentru provincia pakistaneză Belucistan.

Cele două țări se acuză reciproc că permit grupurilor de rebeli să opereze una de pe teritoriul celeilalte, dar aceste incursiuni peste graniță reprezintă cele mai grave tensiuni dintre Pakistan și Iran, din ultimii ani. Acest ultim incident marchează o escaladare majoră între cele două puteri vecine și vine în contextul în care ostilitățile regionale din Orientul Mijlociu se intensifică din cauza războiului din Gaza. China, partener apropiat al Iranului și Pakistanului, a îndemnat la reținere și la “evitarea acțiunilor care ar duce la o escaladare a tensiunilor”.

Surse: CNN, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday