Victoria impunătoare în scrutinul intern al republicanilor, în statul Iowa, subliniază popularitatea lui Donald Trump în rândul unei mari părți a alegătorilor republicani, dar și jocul său sofisticat din campania electorală. Următoarea competiție internă, din statul New Hampshire, va testa dacă Trump poate replica succesul, într-un stat mai puțin conservator. 

Deși milionarul este văzut ca favorit pentru a obține nominalizarea Partidului Republican pentru alegerile prezidențiale din toamnă, el are nevoie de o victorie convingătoare în New Hampshire pentru a se asigura că “rivalii” săi din cursa internă nu mai au nicio cale de a-l depăși, arată Reuters într-o analiză. Ulterior, Trump își poate îndrepta atenția către adversarul democrat, actualul președinte Joe Biden, mai timpuriu decât în alte curse electorale. 

Donald Trump a câștigat alegerile interne din Iowa în 98 din 99 de comitate, ceea ce înseamnă că, pentru o mare parte a alegătorilor republicani, el a rămas o opțiune atractivă. Acum, el se îndreaptă către New Hampshire, unde va fi în fața unui electorat mai divers, format din creștini evanghelici și o proporție mai mare de independenți.

Trump este în continuare favorit în alegerile din 23 ianuarie, dar fosta ambasadoare americană la ONU, Nikki Haley, care se adresează unor alegători mai moderați, a redus diferența în sondajele de opinie recente. De asemenea, faptul că alegătorii independenți sunt mai numeroși decât republicanii și democrații reprezintă un criteriu de luat în calcul. Tom Rath, un strateg vechi al Partidului Republican, din New Hampshire, a explicat: “Trump este cel mai puternic într-un mediu republican partizan. În măsura în care mediul se diluează, asta îi creează probleme”. 

Haley, în vârstă de 51 de ani, “a umplut” programele de televiziune cu reclame electorale, în care transmite că atât Trump (77 de ani), cât și Biden (81 de ani), sunt “trecuți de prima tinerețe și axați pe vechile nemulțumiri”. De asemenea, ea este susținută și de guvernatorul statului, care i se va alătura la un eveniment de campanie, săptămâna viitoare. 

Potrivit site-ului de sondaje 538, Trump conduce în New Hampshire cu 43% din intențiile de vot; Haley se află pe locul al doilea, cu un sprijin de 30%, iar guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, se află pe locul al treilea, cu 6%. În Iowa, Trump a avut 30 de puncte procentuale peste DeSantis, care s-a clasat pe doi. 

De amestecul de republicani moderați și alegători independenți din New Hampshire ar putea profita Haley, care este văzută de analiști ca având cea mai bună șansă să încetinească avântul lui Trump. Dacă ea se va clasa pe locul doi, la mică distanță de Trump, sau chiar pe primul loc, ar putea da peste cap scenariul în care desemnarea lui Trump drept candidat al Partidului Republicanilor este inevitabilă. În New Hampshire, într-o cursă în doi, 52% din oameni ar vota pentru Trump, față de 44% pentru Haley, dar prezența lui DeSantis ar putea tulbura socoteala.

Analiză integrală pe Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday