Americanii vor astfel să pună presiune pe gruparea susținută de Iran, care funcționează ca guvern de facto în anumite părți din Yemen. Houthi au tras zeci de rachete și drone asupra navelor comerciale care tranzitează Marea Roșie, de la izbucnirea războiului Israel-Hamas, și au transmis că vor continua să țintească navele atât timp israelienii se află în Gaza.

Anunțul a fost făcut de secretarul de stat Antony Blinken. “Din noiembrie, houthi au lansat atacuri fără precedent împotriva navelor maritime internaționale în Marea Roșie și Golful Aden, precum și împotriva forțelor militare poziționate în zonă pentru a apăra siguranța și securitatea transporturilor comerciale. Dacă houthi își încetează atacurile în Marea Roșie și Golful Aden, Statele Unite vor reevalua această desemnare“, a transmis Blinken. SUA au oferit o fereastră până pe 16 februarie, iar decizia va fi anulată dacă houthi decid să ​​oprească atacurile. Însă la câteva minute după anunț, gruparea a transmis că va continua să vizeze navele din Marea Roșie, în ciuda avertismentelor SUA.

Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională, a explicat că decizia administrației Biden are scopul de a împiedica finanțarea grupului și de a “trage la răspundere” gruparea pentru țintirea navelor comerciale și militare. Activele organizației pot fi înghețate, pot fi impuse restricții la comerțul cu Yemen, membrii grupării pot fi expulzați și pot fi vizați de restricții de călătorie. De asemenea, impunerea de sancțiuni către houthi ar îngreuna trimiterea de ajutoare umanitare în Yemen, unde populația suferă din cauza foametei.

În ianuarie 2021, administrația Trump a declarat grupul – care la acea vreme fusese deja catalogat ca grupare teroristă globală – drept organizație teroristă străină. La mai puțin de o lună, administrația Biden i-a scos pe houthi de pe ambele liste de terorism, din motive umanitare, motivând că “decizia nu are nimic de-a face cu viziunea noastră despre houthi și cu comportamentul lor, care este condamnabil”.

Surse alternative: The Washington Post, The Guardian

Foto: Zarko Prusac | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday