Un purtător de cuvânt al guvernului de la Berlin a declarat că liderii celor două țări au căzut de acord asupra importanței continuării acordării de sprijin financiar, militar și umanitar pentru Ucraina. Germania s-a angajat să ofere Kievului peste șapte miliarde de euro în echipamente militare în 2024. Casa Albă a transmis, de asemenea, că președintele Joe Biden și cancelarul german Olaf Scholz “au coordonat sprijinul constant și continuu al celor două țări în fața războiului de agresiunea al Rusiei”. 

SUA este de departe cel mai important aliat al Ucrainei în războiul împotriva Rusiei. Kievul și țările europene aliate sunt îngrijorate de însă de faptul că Joe Biden ar putea fi forțat să reducă ajutorul pentru Ucraina, în condiții în care republicanii au blocat finanțarea acestuia, pe fondul discuțiilor cu privire la bugetul pentru anul în curs. În acest context, Deutsche Welle scrie că președintele american a invitat un grup restrâns de lideri din Congresul SUA pentru a discuta despre buget și pachetele de asistență pentru Ucraina și Israel, în 2024.

Mai exact, republicanii blochează în prezent un pachet “critic” de ajutor pentru Ucraina, în valoare de 61 de miliarde de euro, argumentând că suma ar trebui să fie folosită pentru ridicarea unui zid la granița sudică a SUA cu Mexic și pentru reformarea legislației americane privind imigrația.

Pe de altă parte, la Paris, președintele Emmanuel Macron a promis livrarea de noi arme Kievului. Franța va trimite Ucrainei un nou lot de aproximativ 40 de rachetele de croazieră cu rază lungă de acțiune, SCALP, precum și sute de bombe, a precizat președintele francez.

Sursa: Deutsche Welle

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday