Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a susținut o conferință de presă în care a vorbit despre programele care se vor desfășura prin Administrația Fondului de Mediu. Ministrul a anunțat două noi programe, “Rabla pentru sobe” și “Rabla pentru tractoare şi maşini agricole”. Astfel, beneficiarii vor putea primi până la zece mii de lei pentru înlocuirea sobelor vechi, cu randament ineficient, cu unele noi.

Ministrul a precizat că programul “Casa Verde Fotovoltaice” va beneficia de un buget record, respectiv două miliarde de lei doar pentru persoane fizice, la care se adaugă alte 250 de milioane de lei pentru unitățile de cult și instituții publice din domeniul asistenței sociale.Așa cum am mai spus-o și în trecut, ne oprim atunci când vom avea panouri fotovoltaice și pe ultimul acoperiș din România. Două miliarde este cu siguranță un buget record, la fel cum și 1,75 miliarde a fost un buget record pentru anul 2023, dar ne propunem să fim chiar mai ambițioși“, a declarat Mircea Fechet.

Referitor la programul Rabla Plus, prin care pot fi achiziționate mașini electrice și hibride, Ministul Mediului a spus că bugetul va crește la un miliard de lei, de la 780 de milioane de lei cât a fost anul trecut. “Un alt lucru pe care îl consider foarte important este legat de Programul Rabla Plus. Din nou, o să avem un buget-record pe acest program, respectiv un miliard de lei, față de 780 de milioane cât am avut anul trecut. E o creștere substanțială și spun acest lucru pentru că vom păstra tendința pe care am stabilit-o și în alți ani, respectiv aceea de a lua sume de bani de la Rabla Clasic, adică de la motoarele cu combustie internă și de a-i muta la Rabla Plus. Eu sper să avem, la sfârșitul anului viitor, niște cifre extraordinare, având în vedere acest buget pe care nu l-am mai avut niciodată“, a precizat acesta.

Reamintim, la sfârșitul anului trecut Guvernul a decis să taie drastic subvențiile pentru fotovoltaice, mașini electrice, dar și mașini noi, în general. Tichetele Rabla se reduc la 5.100 de euro (de la 11.000) și finanțările pentru fotovoltaice scad la jumătate.

Sursa Foto: Scharfsinn86 / Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday