Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților (S&D), Alianța Liberă Europeană, Partidul Popular European, Partidul Renew Europe și grupul The Left vor vota, joi, o rezoluție prin care Parlamentul European va cere Consiliului să înceapă procesul de retragere a dreptului de vot al Ungariei, scrie Euractiv. Totodată, vor solicita declanșarea unei anchete parlamentare pentru a determina dacă decizia Comisiei, de a debloca fondurile alocate Ungariei, a fost sau nu legală, în vederea demarării procedurilor în fața Curții de Justiție a UE. 

În același timp, partidul Renew Europe va decide dacă va promova un amendament care să includă o moțiune de cenzură împotriva președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, declanșată în cazul în care executivul european va debloca mai multe fonduri europene pentru Ungaria.

Transmitem un mesaj puternic Comisiei Europene. Dacă vor distribui pur și simplu milioane de euro pentru a scăpa de dreptul de veto al Ungariei, nu vor scăpa nepedepsiți. Pentru că statul de drept nu funcționează în Ungaria, Parlamentul European lansează acum acest proces împotriva Comisiei”, a declarat unul dintre principalii negociatori ai rezoluției, Daniel Freund (din partea Verzilor).

Executivul european a deblocat, în decembrie 2023, fonduri de 10,2 miliarde de euro pentru Ungaria, în ciuda opoziției marilor grupuri politice europene, în speranța că premierul Viktor Orban nu va mai încerca să blocheze negocierile de aderare a Ucrainei la UE. Decizia a stârnit indignarea partidelor din Parlamentul European, politicienii acuzând comisia Europeană că a “cedat în fața șantajului Ungariei”.

Sursa: Euractiv

Sursa Foto: Consiliul Uniunii Europene

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday