Presa de stat iraniană a relatat că două baze ale grupării militante Jaish al-Adl (“Armata Justiției” în limba arabă), situate în provincia Belucistan din Pakistan, au fost distruse în urma unui atac cu drone și rachete. 

Ministerul pakistanez de Externe a confirmat atacul și a denunțat “o încălcare a suveranității, care este complet inacceptabilă și poate avea consecințe grave“. Autoritatea spune că au fost uciși “doi copii” nevinovați și au fost rănite trei persoane. 

Incidentul amenință relațiile dintre cele două țări și amplifică și mai mult tensiunile din Orientul Mijlociu, deja tulburat de războiul dintre Israel și Hamas. Totodată, are loc după ce Iranul a lovit ținte din Irak și Siria, luni. Acțiunile sunt văzute ca răspuns la atentatele de la ceremonia de comemorare a generalului Qassem Soleimani, revendicate de gruparea teroristă ISIS. Atunci, peste 90 de oameni au murit. 

Jaish al-Adl este un grup militant sunnit, fondat în 2012, care acționează în principal peste granițele Pakistanului. Până acum, au mai avut loc lupte în zonele de frontieră cu Iranul, însă un atac cu rachete și drone din partea Teheranului este fără precedent. În trecut, militanții au revendicat atacuri cu bombă și au răpit polițiști iranieni. 

Surse alternative: Associated Press, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday