Un raport publicat de Frontex (Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă) arată că, anul trecut, numărul de treceri ilegale peste granițele UE a ajuns la aproape 380 de mii, în creștere cu 17% față de 2022. Această cifră marchează cel mai ridicat nivel din 2016 și până în prezent, indicând o tendință ascendentă constantă în ultimii trei ani.

Mediterana Centrală a fost cea mai frecventată rută către UE, reprezentând două din cinci treceri ilegale (41%) în 2023, urmată de Balcanii de Vest (26%) și Mediterana de Est (16%).

Anul trecut, peste 100 de mii de sirieni au trecut ilegal granițele, fiind urmați de guineeni și afgani – în total 37%.  De asemenea, o creștere semnificativă este reprezentată de migranții africani, în special din Africa de Vest, care reprezintă acum aproape jumătate (47%) din totalul migranților detectați.

Frontex mai precizează că femeile au reprezentat 10% din numărul total de treceri neregulamentare anul trecut, iar copiii au reprezentat încă 10%. Numărul minorilor neînsoțiți a crescut cu 28% față de anul precedent, ajungând la un total de peste 20 de mii.

Raport Frontex

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday