Update: Comandamentul Central al SUA a confirmat loviturile asupra țintelor houthi din Yemen. A transmis pe X (Twitter) că forțele SUA au “lovit și distrus” patru rachete balistice antinavă, pe care rebelii se pregăteau să le lanseze.

Știrea în formă inițială: Doi oficiali americani au declarat pentru Reuters, sub condiția anonimatului, că armata americană a țintit patru rachete antinavă, pe care rebelii houthi se pregăteau să le lanseze asupra unor nave civile care tranzitau Marea Roșie. Reacția vine la o zi după ce nava Gibraltar Eagle, deținută și operată de SUA, și un vas deținut de Grecia și aflat sub pavilion maltez au fost lovite de rachete în timp ce tranzitau regiunea. Nu s-au înregistrat răniți și nici pagube semnificative.

De la izbucnirea războiului Israel-Hamas, houthi, care controlează cele mai populate părți din Yemen, au avertizat că vizează navele care au legătură cu Israelul, dar atacurile lor au inclus și alte cargouri, perturbând transportul mondial. Mai multe companii au ales alte căi pentru transport, deși ruta prin Marea Roșie, ulterior prin Canalul Suez, este cea mai rapidă cale navigabilă din Asia către Europa. În schimb, multe nave au fost forțate să urmeze ruta mai lungă, prin Capul Bunei Speranțe.

Atacurile houthi asupra cargourilor care tranzitează Marea Roșie au continuat chiar și după ce SUA și Marea Britanie au lansat, la sfârșitul săptămânii trecute, valuri de rachete asupra bazelor grupării din Yemen. Luni, un avion american de luptă a doborât o rachetă trasă de rebeli asupra unui distrugător al SUA.

Surse alternative: Reuters, Sky News

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday