În prezent, pe teritoriul bulgar este staționat grupul de luptă multinațional al NATO, sub comanda Italiei, format din aproximativ 1.000 de militari. Bulgaria plănuiește să extindă contingentul la 1.500 de soldați și, în cele din urmă, să construiască o bază militară în sudul țării, care să permită formarea unei brigăzi formate din cinci mii de militari. Acest lucru se va întâmpla atunci când va fi nevoie, nu avem un calendar clar în acest moment. Trebuie să fim pregătiți să asigurăm condițiile necesare atunci când va fi necesar”, a precizat ministrul bulgar al Apărării, Todor Tagarev.

Oficialul bulgar a explicat faptul că investiția de 6 miliarde de euro nu este inclusă în bugetul alocat Apărării și va fi folosită pentru intrastructura rutieră și feroviară, astfel încât să poată fi folosită de civili, dar și să asigure desfășurarea rapidă a trupelor aliate. Proiectul prevede, de asemenea, construirea unor noi oleoducte, gazoducte și depozite.  

Desfășurarea unui grup de luptă multinațional al NATO pe teritoriul nostru a fost un subiect discutat de zeci sau de sute de ori. În timpul vizitei mele în SUA, săptămâna trecută, am discutat despre cum să asigurăm cel mai bine infrastructura necesară în calitate de gazdă și despre cum ne poate ajuta Washingtonul pentru a folosi fondurile internaționale de co-finanțare disponibile pentru acest demers”, a adăugat Tagarev.

În ultimii ani, Bulgaria a făcut investiții relativ mari în armata sa, în încercarea de a înlocui vechiul echipament sovietic. Printre achizițiile Sofiei se numără avioane de luptă F-16 Block 70 (în valoare de 2,4 miliarde de dolari) și 200 de vehicule de infanterie Stryker din SUA (pentru 1,1 miliarde de dolari). Tagarev a mai explicat că Bulgaria va găzdui un centru regional pentru repararea și întreținerea vehiculelor Stryker, iar alte planuri includ și consolidarea pazei de coastă, construirea de noi radare militare și chiar achiziționarea de submarine.

Sursa: Euractiv

Sursa foto: Alistair Scott | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday