Nu este o surpriză că Trump a câștigat Iowa (pe care, la primarele din 2016, a pierdut-o), dar faptul că a câștigat-o acum cu mai mult de jumătate din voturile exprimate de alegătorii republicani arată că acesta are mari șanse să fie nominalizat din nou pentru alegerile prezidențiale, în ciuda faptului că sondajele arată că oricare alt republican ar avea șanse mai bune să îl învingă pe Joe Biden.

Ron DeSantis, guvernatorul Floridei, a primit 21% din voturi, iar Nikki Haley, fostă guvernatoare în Carolina de Sud și ambasador al SUA la ONU, a obținut 19% din voturi. Asta înseamnă că ambii rămân în cursa internă republicană, ceea ce îl favorizează tot pe Trump, pentru că niciunul dintre ei nu are șanse de a polariza voturile republicanilor care nu îl plac pe Trump, la alegerile interne din celelalte state americane.

“Hora continuă, dar alegerile din Iowa aduc multe indicii că muzica se va opri în cele din urmă pentru candidații care nu poartă numele de Donald Trump”. comentează NBC News.

DeSantis, care a investit zeci de milioane de dolari doar în alegerile primare din Iowa, unde era favorizat de comunitățile evangheliste, știa că va fi nevoit să se retragă din cursă dacă nu obține locul doi. Dinstanța mică de Nikki Haley nu îi dă însă un spațiu foarte confortabil. El știe că are șanse mai mici în New Hampshire, următorul stat unde vor avea loc alegeri interne republicane, dar tocmai de aceea se concentrează pe Carolina de Sud.

Haley, care este singurul candidat mai moderat al republicanilor (și despre care sondajele arată că l-ar învinge pe Biden) spera să se califice pe locul doi și să rămână singură în cursa cu Trump. Cu toate acestea, ea speră să îl învingă pe acesta în New Hampshire.

Haley, mai arată NBC, “este favorita de necontestat a alegătorilor “Never Trump”, republicani independenți dar și democrați care nu îl vor pe Biden. Dar ea candidează pentru nominalizarea unui partid care este încă ferm înrobit lui Trump”. Într-un sondaj făcut înainte de caucusul din Iowa, 43% dintre susținătorii lui Haley au spus că ar vota pentru Joe Biden în noiembrie dacă acesta s-ar confrunta cu Trump.

Alegerile din Iowa au fost însă puternic afectate de valul de frig, mai puțin de 75 de mii de republicani, adică aproximativ 10% din cei înregistrați oficial, prezentându-se la vot.

Surse: NBC, WaPo

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday