Alertele antiaeriene au sunat, marți dimineața, la Erbil, cel mai important oraș din Kurdistanul irakian, regiune autonomă sprijinită puternic de SUA. Rachete balistice, lansate din Iran, au lovit în apropiere de consulatul SUA, fără a provoca daune acestuia. Gărzile Revoluționare din Iran au comunicat apoi că au vizat “un centru de spionaj israelian, operat de Mossad”, drept răzbunare pentru atacurile israeliene care au ucis un comandant iranian în Siria.

Departamentul de Stat al SUA a condamnat atacul iranian asupra Erbil, considerând că acesta va destabiliza și mai mult regiunea. Autoritățile kurde au declarat că iranienii au lansat rachete balistice în mai multe zone civile din Erbil, ucigând patru persoane și rănind alte șase.

Nu este prima dată când Iranul lansează lovituri în nordul Irakului, inclusiv atacuri împotriva grupărilor de opoziție iraniene cu sediul în zonă. În urmă cu doi ani, Gărzile Revoluționare au lansat un atac cu rachete în Erbil, susținând, de asemenea, că vizează un centru de informații israelian.

Separat, Gardienii Revoluției din Iran au atacat azi-noapte cu rachete balistice ținte Isis din Siria, ca răspuns la atentatul sinucigaș din această lună din sudul Iranului, care a ucis aproape 100 de persoane, la comemorarea generalului Soleimani. Iranul are însă forțe la sol în Siria, trimise în sprijinul regimului Asad, iar utilizarea unor rachete balistice, care au lovit, pentru prima dată, ținte aflate la o distanță de peste 1.200 de km este și o demonstrație de forță.

Săptămâna trecută, forțele americane au lansat lovituri împotriva rebelilor houthii din Yemen, aliați și înarmați de Iran. Houthii au perturbat grav comerțul maritim pe o rută vitală, între Asia și Europa, prin Marea Roșie și canalul Suez.

Sursă alternativă: NY Times

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday