Reuters, care a consultat documentele de licitație a cipurilor, a transmis că, în ultimul an, organismele militare, institutele de cercetare în domeniul AI, susținute de stat, și universitățile au cumpărat loturi mici de cipuri produse de compania americană Nvidia, în ciuda faptului că exportul lor în China a fost interzis de guvernul american.

Cipurile avansate pot alimenta descoperirile în domeniul AI și al computerelor sofisticate pentru armată, subliniază agenția de presă. Unitățile de procesare grafică produse de Nvidia sunt superioare produselor oferite de competiție și sunt preferate pentru alimentarea softurilor de inteligență artificială, deoarece pot procesa mai eficient cantități uriașe de date pentru sarcini de învățare automată (machine-learning). Cererea continuă și accesul la cipurile Nvidia subliniază lipsa alternativelor pentru entitățile chineze, în ciuda dezvoltării incipiente a unor produse Huawei, evidențiază Reuters.

Printre cumpărători s-au numărat universități importante, precum și două entități supuse restricțiilor la export din SUA – Institutul de Tehnologie Harbin și Universitatea de Știință și Tehnologie Electronică din China, care au fost acuzate de implicare în afaceri militare sau de afiliere la un organism militar care acționează împotriva interesului național al Statelor Unite.

Scopul achizițiilor nu a fost identificat de jurnaliști, iar entitățile-cumpărătoare nu au răspuns la solicitări pentru comentarii. Mai mult, Reuters a constatat că nici Nvidia, nici comercianții cu amănuntul autorizați de companie nu se află pe lista furnizorilor entităților chineze la care au avut acces jurnaliștii. Totuși, în urma restricțiilor impuse de SUA, s-a dezvoltat piața subterană. Furnizorii chinezi au declarat, anterior, că fac stocuri de la companii din India, Taiwan sau Singapore, care la rândul lor cumpără direct de la Nvidia. 

Producătorul american de cipuri declarat că respectă toate legile privind controlul exporturilor și, în cazul în care identifică revânzări ilegale către terți, ia măsuri “imediate și adecvate” în privința clienților săi. 

În urma analizării documentelor, Reuters a constatat că achizițiile de cipuri sunt destinate domeniului AI, însă cantitățile cumpărate sunt extrem de mici, astfel încât nu pot fi folosite pentru sisteme sofisticate. Un model similar cu GPT al OpenAI, de pildă, ar necesita mai mult de 30 de mii de carduri Nvidia A100, potrivit firmei de cercetare TrendForce. Dar doar câteva astfel de dispozitive pot executa sarcini complexe de învățare automată și pot îmbunătăți modelele AI existente.

Articol integral pe Reuters

Foto: Bogdan Zhorov – Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday