Aproape zece mii de fermieri germani s-au adunat la Berlin pentru o nouă zi de proteste față de planurile guvernului de a elimina treptat, pe o perioadă de mai mulți ani, scutirile de impozit pentru motorina folosită de către agricultori, pentru prima dată după mai bine de 70 de ani. În acest fel, cabinetul Scholz încearcă să echilibreze bugetul pe 2024, după o decizie a Curții Constituționale, din noiembrie 2023, prin care a fost blocat accesul la o sumă de 60 de miliarde de euro, bani dintr-un fond constituit în timpul pandemiei.

Oamenii au venit cu camioane și tractoare și au umplut unul dintre cele mai importante bulevarde din capitală. Manifestațiile durează deja de mai mult de o săptămână, pe fondul nemulțumirilor fermierilor, care cer guvernului să regândească planurile de majorare a impozitelor pentru operațiunile agricole. 

Christian Lindner, ministrul Finanțelor, s-a adresat protestatarilor de pe o scenă amplasată în fața Porții Brandenburg: “Nu vă pot promite mai mult ajutor de stat din bugetul federal. Dar putem lupta împreună pentru ca voi să vă bucurați de mai multă libertate și respect pentru munca voastră”. Guvernul a adoptat un ton conciliant, scrie Reuters, în condițiile în care a crescut îngrijorarea că dezbaterea publică privind problema fermierilor s-a radicalizat și au crescut temerile că demonstrațiile ar putea deveni violente. În cursul acestei după-amiezi, o delegație a fermierilor se va întâlni cu liderii coaliției de guvernare.

Coaliția este divizată în privința măsurilor care pot fi luate pentru agricultori. Ministrul Agriculturii, ecologist, a propus recompense în bani pentru crescătorii de animale, în timp ce unii social-democrați s-au gândit la creșterea prețurilor pentru produsele fermierilor. În schimb, Partidul Liberal-Democrat, din care face parte ministrul Finanțelor, susține reducerea cheltuielilor administrative. 

Guvernul lui Scholz a stârnit reacții negative în decembrie anul trecut, când a făcut schimbări neașteptate la proiectul de buget pentru 2024, modificând unele dintre reducerile de subvenții planificate. Subvențiile oferite în sectorul agricol fac parte dintr-un pachet de măsuri guvernamentale menite să acopere o gaură uriașă în bugetul statului.

Săptămâna trecută, protestatarii au blocat circulația în mai multe orașe din țară, inclusiv  Hamburg, Köln, Bremen, Nürnberg și München, la primele ore ale dimineții.

Surse alternative: Reuters, CNN

Foto: X/@nexta_tv

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday