Oficiul Federal de Statistică a anuțat astăzi că economia Germaniei a scăzut anul trecut. ”Multiplele crize”, precum inflația ridicată, creșterea dobânzilor de referință și scăderea cererii interne și externe, au determinat o scădere a produsul intern brut cu -0,3% (brut), comparativ cu 2022.

În ciuda scăderilor recente ale prețurilor, acestea au rămas ridicate în toate etapele procesului economic și au împiedicat creșterea economică. Economia germană nu și-a continuat redresarea după declinul economic brusc experimentat în anul pandemic 2020”, a declarat șeful Destatis.

Economia Germaniei a fost cu 0,7% mai mare în 2023, comparativ cu 2019, anul de dinaintea pandemiei. Cu toate acestea, analiștii estimează că, în cel mai bun caz, cea mai mare economie din Europa va stagna în 2024, cu un risc crescut de a înregistra al doilea an de scădere.

Un analist din cadrul ING a declarat: ”Nu se vede o revenire iminentă, iar economia pare să treacă prin prima recesiune de doi ani, de la începutul anilor 2000. Ne așteptăm ca starea actuală de stagnare și recesiune superficială să continue. De fapt, riscul ca 2024 să fie încă un an de recesiune este mare”.

Este de așteptat, de asemenea, ca Germania să înregistreze în acest an una dintre cele mai slabe performanțe dintre economiile avansate. Prognozele UE publicate în noiembrie prevăd o creștere de 0,8% a economiei germane, însă specialiștii spun că economia țării se află într-un ”mod de criză permanent”, deoarece problemele pe lanțul de aprovizionare, presiunile inflaționiste persistente, cererea globală mai slabă pentru bunuri manufacturate și ratele mai mari ale dobânzilor afectează producția națională.

Un alt analist spune că economia Germaniei va stagna în 2024. ”Recenta scădere a inflației ar trebui să ofere o oarecare ușurare pentru gospodării, dar investițiile se pot contracta, construcțiile se îndreaptă către o scădere abruptă, iar guvernul înăsprește brusc politică fiscală. Estimăm o creștere zero a PIB-ului în 2024”, a declarat acesta.

Sursă: The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday