Conform generalului Valeri Zalujni, comandantul-șef al Forțelor Armate Ucrainene, un avion rusesc de spionaj A-50 (foto mai sus) a fost doborât “într-o operațiune perfect planificată și executată”, deasupra Mării Azov. Pe lângă acesta, a fost distrus și un avion Il-22, ce funcționa drept centru de comandă aeropurtat. Acest atac va perturba cel mai probabil operaţiunile militare ruseşti pe Frontul de Sud.

Aeronava A-50 a fost creată în perioada sovietică și este echivalentul rusesc al avioanelor de supraveghere AWACS (Airborne Warning and Control System) ale NATO. Asigură mai multe funcții critice pentru acțiunile militare în curs de desfășurare în Ucraina, cum ar fi detectarea sistemelor de apărare aeriană, a avioanelor, a rachetelor ghidate și oferă totodată coordonare pentru avioanele de luptă rusești. Există informații că Rusia mai fi avut doar opt A-50 operaționale înainte de doborârea acestui ultim avion, ele fiind operate la o distanță rezonabilă față de sistemele de apărare aeriană ucrainene. Un A-50 similar, aflat în Belarus, a fost distrus într-un atac efectuat de partizani în februarie anul trecut.

Pentru moment, nu există informații confirmate cu privire la modul în care au fost doborâte aceste aeronave. Totuși, analiștii atrăgeau atenția recent că în 2024, ucrainenii ar putea începe să folosească în premieră rachete AMRAAM (Advanced Medium Range Air-to-Air Missiles) lansate de pe avioane F-16, având o rază care depășește cu ușurință 100 km.

Surse: Telegraph, Reuters

Foto: TASS

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday