UPDATE. Hamas a difuzat un videoclip în care pretinde că a arătat trupurile neînsuflețite a doi ostatici, pe care i-a prezentat și duminică noapte, sugerând la momentul respectiv “că soarta lor va fi aflată luni”. Gruparea pretinde că cei doi, Yossi Sharabi (53 de ani) și Itai Svirsky (38 de ani) au fost uciși în urma acțiunilor armatei israeliene. Agenția AFP evidențiază că nu există indicii legate de data sau ora la care a fost făcută înregistrarea.

Yoav Gallant, ministrul israelian al Apărării, a învinuit Hamas de abuz psihologic și a declarat că alți ostatici nu vor fi eliberați, fără o presiune militară continuă. Gallant a adăugat că operațiunea militară intensă în sudul Fâșiei Gaza se apropie de final și că, după încetarea războiului, conducerea teritoriului ar trebui lăsată în mâna palestinienilor, potrivit declarațiilor citate de Reuters.

În urma atacurilor Hamas în sudul Israelului, pe 7 octombrie 2023, circa 240 de persoane au fost luate ostatice de militanții palestinieni. Dintre acestea, aproape jumătate au fost eliberați în timpul armistițiului de la finalul lunii noiembrie, dar Israel susține că 132 sunt încă reținuți în Gaza și 25 au murit în captivitate.

Știrea în formă inițială. În videoclipul publicat de Hamas, care durează 37 de secunde, apar Noa Argamani, în vârstă de 26 de ani, răpită de la festivalul de muzică Nova, pe 7 octombrie, precum și Yossi Sharabi, în vârstă de 53 de ani și Itai Svirsky, în vârstă de 38 de ani. În înregistrare, cei trei cer guvernului să oprească ofensiva militară în Gaza și să îi elibereze. Videoclipul se încheie cu un mesaj scris: “Mâine vă vom informa despre soarta lor”.

Hamas a declarat anterior că a pierdut contactul cu unii ostatici răpiți din Israel, în timpul bombardamentelor din Gaza, spunând că aceștia ar fi putut fi uciși de armata israeliană.

Oficialii israelieni au refuzat în general să răspundă la mesajele Hamas cu privire la ostatici, considerându-le un “război psihologic” dus împotriva populației Israelului. Un expert în medicină legală din cadrul Ministerului israelian al Sănătății a declarat la sfârșitul lunii decembrie că autopsiile ostaticilor recuperați fără viață au arătat că aceștia ar fi murit din alte cauze, nu în urma atacurilor aeriene, așa cum susține Hamas.

În cele 100 de zile de la începutul războiului, dintre cele aproximativ 240 de persoane capturate de Hamas, aproximativ jumătate au fost eliberate în cadrul unui armistițiu din noiembrie. Israelul susține că 132 încă sunt în viață în Gaza, iar 25 dintre ei au murit în captivitate.

Sursa: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday