Iowa deschide în mod tradițional alegerile primare republicane și deși este vorba de un stat mic, de doar trei milioane de locuitori (din care puțin peste 700 de mii sunt republicani înregistrați) cursa de aici este considerată printre cele mai importante, pentru că, în funcție de rezultate, o parte a candidaților se pot retrage, ceea ce va schimba scorurile de la alegerile primare în celelalte state americane.

Pe de altă parte, este primul test real pentru Donald Trump, care a refuzat să participe la dezbaterile interne și este creditat în sondaje cu 48% din opțiunile alegătorilor republicani, la nivel național.

Financial Times observă că alegătorii din Iowa au mai oferit surprize, iar acum un factor important este vremea, tot nordul SUA fiind lovit de un ger puternic, cu temperaturi ce au coborât până la -30 de grade Celsius. De altfel, Donald Trump a declarat deja că frigul îi poate aduce un scor mai slab decât așteptările în alegerile primare din Iowa. Dar alegătorii lui Trump sunt mai în vârstă și nu pot vota prin corespondență. Ei ar putea renunța să se deplaseze de acasă din cauza frigului, mai ales că toți se așteaptă ca Trump să câștige la mare distanță.

O medie a ultimelor sondaje arată că Trump ar avea chiar mai mult de 50% din voturile republicanilor din Iowa, urmat, la mare distanță de Nikki Haley, fostă guvernatoare a Carolinei de Sud și ambasador al SUA la ONU, cu 17%, și de guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, cu 16%. Vivek Ramaswamy, un antreprenor din domeniul biotehnologiei ocupă locul patru, cu 6% și este posibil să se retragă după alegerile primare din Iowa.

Haley, DeSantis clash over drilling at GOP debate - E&E News by POLITICO

FT mai observă că dacă Trump obține în Iowa un scor mai mic de 48% (cât are la nivel național), cel mai probabil imediat după aceea liderii republicani își vor pune problema dacă el are vreo șansă să câștige președinția SUA, dacă nu-l vor nici jumătate dintre republicani. Dacă Trump câștigă cu o marjă mai mare, foarte probabil Partidul Republican se va strânge în jurul său, în ciuda problemelor legale pe care le are.

Ron DeSantis a investit sume uriașe în campania din Iowa, pentru că dacă nu se clasează pe locul doi va fi supus unei preiuni foarte mari să se retragă din cursă, pentru a permite o confruntare reală între Trump și Haley.

Între timp, doamna Haley câștigă teren în mod constant în sondaje, fiind mai agreată de republicanii moderați. Ultimul sondaj, publicat duminică de NY Times, arată că în Iowa Trump va obține 48%, dar haley s-a distanțat la 20%, față de doar 16%, Ron DeSantis.

Dar Iowa este unul dintre cele mai conservatoare state americane, majortatea republicanilor fiind creștini evangheliști, care văd un Trump un salvator, mai ales după ce judecătorii numiți de acesta la Curtea Supremă au dispus anularea dreptului la avort.

După Iowa, pe 23 ianuarie urmează alegerile primare republicane din New Hampshire, un stat considerat mai liberal, unde doamna Haley are mai multe șanse pentru un scor mai bun.

Surse alternative: FT, NY Times

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday