UPDATE: Frederik al X-lea a devenit oficial regele Danemarcei, după ce mama sa, Regina Margrethe a II-a, a semnat declarația de abdicare, punând astfel capăt celor 52 de ani de domnie ca cel mai longeviv monarh al țării. Zeci de mii de oameni s-au adunat în fața clădirii Parlamentului din Copenhaga pentru a asculta primul discurs al lui Frederik al X-lea în calitate de monarh.

După discursul noului rege și al premierului Mette Frederiksen, familia regală a salutat mulțimea de la balconul Palatului Christiansborg. Ulterior, noul rege și noua regină au plecat cu o trăsură către la reședința lor, Palatul Amalienborg, un complex regal construit în anii 1750 și situat în centrul orașului Copenhaga, la mică distanță de Palatul Christiansborg, scrie The Guardian.

Știrea inițială:

Conform tradiției daneze, premierul Mette Frederiksen va ieși duminică după-amiază la balconul Palatului Christiansburg din Copenhaga pentru a anunța noul monarh, în fața unei mulțimi de oameni. Însă, în piața din fața clădirii parlamentului danez, unde are loc ceremonia, grupul anti-monarhie “Republic Now” a organizat un protest.

Încoronarea noului monarh danez va fi discretă și modestă în comparație cu spectacolul organizat, de exemplu, de Marea Britanie. În ciuda acestui fapt, pentru că sondajele recente continuă să arate un sprijin public puternic pentru monarhie, se așteaptă ca piața din fața clădirii Parlamentului să fie plină de oameni care vor să-l vadă pe noul rege, nu numai de anti-monarhiști. 

Monarhia daneză este una dintre cele mai vechi din Europa, datând de mai bine de 1.000 de ani, dar nu există un moment tradițional de încoronare, singurul moment cert fiind intervenția premierului la balconul Palatului Christiansborg. Ca atare, nu se așteaptă ca liderii mondiali și demnitarii de profil înalt să fie prezenți la Copenhaga.

Evenimentele specifice ceremoniei de încoronare vor începe în jurul orei 14:35 (ora României), când prințul Frederik va pleca cu mașina de la Amalienborg, reședința oficială a familiei regale, către Palatul Christiansborg. Regina Margrethe a II-a, mama prințului Frederik, care abdică, după 52 de ani pe tron, va pleca, câteva minute mai târziu, de la Palatul Christian al IX-lea, într-o trăsură aniversară escortată de husari călare. 

Prințul Frederik și soția acestuia, Prințesa Mary, vor ieși la balconul Palatului Christiansburg la ora 16 (ora României), alături de premierul Mette Frederiksen. 

Danemarca este o monarhie constituțională, iar membrii familiei regale îndeplinesc un rol simbolic, pe lângă faptul că promulgă noile legi. 

Surse alternative: The Guardian, CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday