Ministerul Securității de Stat din Transnistria a emis ieri un comunicat în care a susținut că “forțele speciale moldovenești pregătesc grupuri speciale de luptă, formate fiecare din cel puțin 60 de persoane pentru distrugerea obiectelor critice, sabotarea instalațiilor militare, capturarea oficialităților de rang înalt din Transnistria și a angajaților organelor de drept”, potrivit ISW.

Acesta vine în contextul tensiunilor create de intrarea în vigoare, de la 1 ianuarie, a unui nou Cod Vamal, care impune firmelor din Transnistria să plătească taxe vamale pentru mărfurile aduse prin Moldova.

Institutul pentru Studierea Războiului (ISW) consideră că entitatea separatistă creează “condiții de informare” pentru o posibilă operațiune cu steag fals în Transnistria. O astfel de operațiune presupune un atac real asupra unor obiective de infrastructură sau a unor oficiali din Transnistria pentru care ar da vina pe Republica Moldova. În acest sens, comunicatul emis ieri pregătește opinia publică pentru ca aceasta să aibă automat tendința să considere că un astfel de eveniment ar avea în spate o acțiune a autorităților de la Chișinău.

O astfel de potențială desfășurare, mai arată ISW, este parte a planului Rusiei de a destabiliza Republica Moldova, după ce, în aprilie 2022, a încercat fără succes atragerea Transnistriei în războiul din Ucraina. ISW mai arată că Ministerul Securității din Transnistria este în realitate “o filială a Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB) și probabil preia comenzi direct de la Moscova”.

Sursa: ISW

Foto: Razvan Alex | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday