Potrivit datelor Biroului Național de Statistică din China, a doua cea mai mare economie a lumii a raportat venituri din exporturi în valoare de 3,3 mii de miliarde de dolari americani în 2023, în scădere cu -4,6% față de anul precedent. Spre comparație, în 2022, exporturile Chinei au crescut cu +7% comparativ cu 2021, iar ultima scădere anuală a fost raportată în 2016 (-7,7%).

Importurile Chinei au scăzut și ele anul trecut, cu -5,5% față de 2022, la 2,5 mii de miliarde de dolarii. Acest lucru, scrie CNN, a dus la un excedent comercial de 823 de miliarde de dolari pentru economia chineză în 2023. În prezent, China se confruntă cu o cerere slabă a bunurilor produse în țară, atât pe piața internă, cât și pe cea externă.

Redresarea economică globală a fost lentă în ultimul an, iar cererea externă slabă a afectat exporturile Chinei”, a declarat Lyu Daliang, purtătorul de cuvânt al Administrației Generale a Vămilor a Chinei. Acesta se așteaptă ca Beijingul să se confrunte în continuare cu “dificultăți” pe piețele de export, deoarece cererea globală va rămâne probabil slabă.

În ultima luna a anului trecut, exporturile au crescut însă cu +2,3% față de luna decembrie 2022, marcând astfel a doua lună de creștere consecutivă. Anul trecut, schimburile comerciale ale Chinei cu Rusia au atins un nou record, 240 de miliarde de dolari, în creștere cu 26% față de 2022. În total, a reprezentat 4% din comerțul total al Chinei. Statele Unite au rămas cel mai mare partener comercial al Chinei în 2023, reprezentând 11,2% din totalul schimburilor comerciale. De asemenea, țara a înregistrat anul trecut o creștere de +69% a valorii totale a exporturilor de automobile, cel mai mare procent dintre toate categoriile. 

Totodată, indicele prețurilor de consum pentru decembrie s-a îmbunătățit ușor comparativ cu luna precedentă, iar a scăzut cu -0,3% față de aceeași perioadă din 2022. Pe toată perioada anului trecut, prețurile au crescut cu doar 0,2% față de 2022. “Creșterea globală slabă și continuarea suprainvestițiilor în China favorizează riscurile de deflație ,care vor continua să planeze asupra economiei sale pentru o perioadă de timp”, au declarat analiștii Capital Economics.

Sursa: CNN

Sursa Foto: Mr.siwabud Veerapaisarn / Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday