Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României a hotărât, în urma ședinței de astăzi:

  • menținerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 7% pe an;
  • menținerea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 8% pe an și a ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 6% pe an;
  • menținerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit.

Rata anuală a inflației se va mări în prima lună a anului curent și își va relua apoi descreșterea graduală, pe o traiectorie mai joasă decât cea evidențiată în prognoza pe termen mediu din noiembrie 2023. Creșterea va fi antrenată de majorarea și introducerea în luna ianuarie a unor taxe și impozite indirecte în scopul continuării consolidării bugetare, în timp ce scăderea ulterioară a ratei inflației va avea, pe mai departe, ca resorturi majore factori pe partea ofertei – prioritar efecte de bază dezinflaționiste și corecții descendente ale cotațiilor materiilor prime agroalimentare și ale cotației țițeiului –, precum și dinamica în descreștere a prețurilor importurilor”, se arată în minuta BNR.

Ultima dată, BNR a majorat dobânda de referință în ianuarie 2023, iar pe tot parcursul anului a menținut-o la 7%. Institutul Național de Statistică a anunțat, în această dimineață, că inflația a scăzut ușor din noiembrie în decembrie 2023, de la 6,72% la 6,61%.

Banca Centrală Europeană și Banca Angliei au avut ultimele ședințe de politică monetară la mijlocul lunii decembrie 2023, când au hotărât să mențină indicatorii, pe fondul scăderii inflației. Totuși, cele două instituții au semnalat că nu se vor grăbi să reducă dobânda de referință.

Tot la mijlocul lui decembrie, și banca centrală americană a indicat că ar putea reduce indicatorul de trei ori, pe parcursul lui 2024, cu câte 0,25%. Anunțul a impulsionat tranzacțiile la bursă, care a atins un maxim istoric ziua următoare.

Totuși, Deutsche Bank a semnalat, într-o analiză, că Fed nu se va grăbi să reducă dobânda de referință, situație de pe urma căreia ar putea profita dolarul, care s-ar putea aprecia în raport cu euro, în lunile următoare

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday