Indicele Dow Jones Industrial Average a închis la peste 37.000 de puncte, în creștere cu +1,4% față de ziua precedentă, dar a depășit un record care data din ianuarie 2022. Evoluția a venit la câteva ore după ce președintele Fed, Jerome Powell, a declarat că banca centrală are un mandat legat și de menținerea locurilor de muncă, nu numai unul privind stabilitatea prețurilor. În proiecția Fed pentru finalul anului 2024, publicată tot miercuri, dobânzile de referință vor fi între 4.5% și 4.75%, ceea ce sugerează intenția unei reduceri a dobânzilor cu 0.75% pe parcursul anului viitor.

Inflația a scăzut semnificativ în SUA, de la peste 9%, la 3%, după un an și jumătate în care Fed a crescut dobânzile (ultima a avut loc în iulie 2023). În același timp, programul de investiții guvernamentale, cunoscut sub numele Inflation Reduction Act, a ținut economia pe linia de plutire și a pus bazele unei retehnologizări care reduce dependența de China. Decizia Fed de a inversa politica monetară vine într-un moment în care au apărut semne de oboseală economică iar consumul populației a scăzut ușor în octombrie.

Surse alternative: WSJ, WaPo

Foto: Dibrova | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday