Microsoft a ajuns joi la o valoare de piață de aproape 2.800 de miliarde de dolari. Clasamentul s-a schimbat de mai multe ori pe parcursul zilei, dar entuziasmul investitorilor față de inteligența artificială generativă a alimentat o creștere a acțiunilor Microsoft (+1%), care este cel mai mare susținător al OpenAI, producătorul ChatGPT. În același timp, îngrijorările legate de vânzările mai slabe de iPhone, în special în China, au afectat acțiunile Apple în primele zile ale anului, acestea având un declin de aproape -1% joi. Succesul fulger al ChatGPT a stimulat cererea pentru serviciile cloud ale Microsoft și ale procesoarelor Nvidia (ale cărei acțiuni au crescut cu aproximativ 11% în acest an), necesare pentru a crea astfel de instrumente.

Apple și Microsoft sunt rivali încă din anii ’80. În 2010, valoarea de piață a Apple a depășit în cele din urmă Microsoft, poziție pe care a păstrat-o timp de câțiva ani. Apoi, în timpul pandemiei, în perioada 2020-2021, Microsoft a trecut din nou pe prima poziție. Monopolul său din cloud computing a susținut munca la distanță și a dezvoltat afacerile, într-un moment în care producția de iPhone a fost perturbată de închiderea fabricilor și problemele apărute în lanțurile de aprovizionare. Apple a recuperat ulterior primul loc.

Apple mizează pe faptul că lansarea noului căștilor Vision Pro de luna viitoare o vor ajuta să reajungă în fruntea clasamentului.

Surse alternative: FT, Reuters

Foto: Hansenn | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday