SUA. Inflația anuală a urcat la 3,4% în decembrie, de la 3,1% în noiembrie, ceea ce ar putea întârzia planurile Rezervei Federale de a reduce dobânzile de referință.

Indicele prețurilor de consum a crescut cu 0,3% în decembrie, ușor peste așteptările analiștilor care estimau o creștere cu 0,2%. Inflația anuală a urcat astfel la 3,4% în decembrie, de la 3,1% în noiembrie. Vârful inflației în SUA a fost atins în luna iulie 2022, când indicele se situa la 9,1%.

Excluzând produsele cu prețuri volatile, precum alimentele și energia, așa-numitul IPC de bază (inflația de bază) a fost de 3,9% în decembrie, de la 4,0% în noiembrie.

Inflația în SUA a încetinit până la 3% în luna iulie a anului trecut, iar de atunci orice încercări de scădere a acesteia au fost zădărnicite de chiriile în creștere. Conform Biroului de Statistică a Muncii, inflația a fost influențată în mare parte de costul chiriilor, care este responsabil pentru jumătatea din creșterea lunară a acesteia.

Acest lucru ar putea întârzia o mult anticipată reducere a dobânzilor în martie, așteptată de investitori. Totuși, unii economiști se așteaptă la o reducere a dobânzilor în mai sau iunie, având în vedere piața puternică a forței de muncă (disponibilizările sunt scăzute în comparație cu maximele istorice) și creșterea salariilor. 

După publicarea datelor, care sunt în linie cu așteptările analiștilor, dolarul a crescut puternic în raport cu euro și a atins cel mai ridicat nivel din ultima lună în raport cu yenul.

Sursă: Reuters

Foto: Ultraone | Dreamstime

Folosim cookies