Indicele prețurilor de consum a crescut cu 0,3% în decembrie, ușor peste așteptările analiștilor care estimau o creștere cu 0,2%. Inflația anuală a urcat astfel la 3,4% în decembrie, de la 3,1% în noiembrie. Vârful inflației în SUA a fost atins în luna iulie 2022, când indicele se situa la 9,1%.

Excluzând produsele cu prețuri volatile, precum alimentele și energia, așa-numitul IPC de bază (inflația de bază) a fost de 3,9% în decembrie, de la 4,0% în noiembrie.

Inflația în SUA a încetinit până la 3% în luna iulie a anului trecut, iar de atunci orice încercări de scădere a acesteia au fost zădărnicite de chiriile în creștere. Conform Biroului de Statistică a Muncii, inflația a fost influențată în mare parte de costul chiriilor, care este responsabil pentru jumătatea din creșterea lunară a acesteia.

Acest lucru ar putea întârzia o mult anticipată reducere a dobânzilor în martie, așteptată de investitori. Totuși, unii economiști se așteaptă la o reducere a dobânzilor în mai sau iunie, având în vedere piața puternică a forței de muncă (disponibilizările sunt scăzute în comparație cu maximele istorice) și creșterea salariilor. 

După publicarea datelor, care sunt în linie cu așteptările analiștilor, dolarul a crescut puternic în raport cu euro și a atins cel mai ridicat nivel din ultima lună în raport cu yenul.

Sursă: Reuters

Foto: Ultraone | Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday