Mii de voluntari participă în aceste zile la operațiunile de curățare a plajelor. Incidentul a avut loc luna trecută, pe 8 decembrie, când Toconao, o navă sub pavilion Liberia, închiriată de compania de transport maritim Maersk, a pierdut șase containere în timp ce naviga la aproximativ 80 kilometri în largul coastei de nord a Portugaliei. Peletele de plastic sunt granule foarte mici folosite ca materie primă pentru producerea obiectelor de plastic. Fiecare container dintre cele scufundate conținea cel puțin o mie de saci de câte 25 kilograme, iar astfel, milioane de pelete au ajuns în apă și pe plaje.

Din momentul accidentului și până acum, milioane de pelete au ajuns pe plajele din nord-vestul Spaniei, ceea ce a determinat autoritățile regionale să înceapă operațiuni de curățare. Ieri, guvernele locale din Asturia și Galicia au emis alerte de nivel doi care permit alocarea mai multor forțe pentru curățare și sprijin din partea guvernului central. Există însă temeri că poluarea s-ar putea extinde și spre est, spre Țara Bascilor.

Procurorii spanioli au demarat o anchetă după ce au primit informații conform cărora granulele nedegradabile ar putea fi toxice, în ciuda afirmațiilor autorităților care susțin contrariul. De asemenea, grupurile ce se ocupă cu protejarea mediului au cerut acțiuni cât mai rapide, spunând că situația este asemănătoare cu cea de acum 20 de ani, când un petrolier, care transporta peste 60 de mii de tone de petrol, s-a scufundat, provocând o poluare masivă. 

Incidentul a dus la o întreagă dispută între guvernul regional al Galiciei și guvernul național spaniol. Politicienii regionali spun că guvernul național știa de incident cu două săptămâni înainte să îi anunțe pe cei din Galicia, pe 4 ianuarie. Organizațiile de mediu acuză, de asemenea, autoritățile din cele două regiuni că au ascuns incidentul. Ministrul Mediului a declarat că instituția pe care o conduce este pregătită să intervină, dacă autoritățile locale vor solicita acest lucru formal. Toate aceste discuții au loc în contextul în care luna viitoare vor avea loc alegeri regionale în Galicia.

Comisia Europeană a avertizat cu trei luni în urmă cu privire la pericolele pe care le prezintă peletele de plastic. Instituția comunitară a explicat că acestea nu sunt biodegradabile și pot fi cu greu îndepărtați dacă ajung în natură. “Se acumulează în animale, inclusiv în pește și crustacee și, prin urmare, sunt consumate și de oameni în alimente. Acestea contribuie la poluarea cu microplastice, care au fost găsite în ecosistemele marine, de apă dulce și terestre, precum și în alimente și apă potabilă”, explică Comisia Europeană.

Surse alternative: The Guardian, BBC

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday