Reprezentantul permanent al Coreei de Sud la ONU, Hwang Joon-kook, a declarat că folosirea de către Rusia a rachetelor nord-coreene a oferit Phenianuluiinformații tehnice și militare valoroasedespre armele sale, iar Ucraina s-a transformat într-un poligon de testare a rachetele Phenianului. Unii experți apreciază că proiectilele folosite în Ucraina sunt de tip KN-23, despre care Coreea de Nord susține că pot fi încărcate cu focoase nucleare. Din punctul de vedere al Phenianului, acest lucru echivalează cu un atac simulat”.

Săptămâna trecută, Casa Albă a transmis, pe baza unei investigații a serviciilor de informații americane, că Armata Rusă a folosit în Ucraina rachete balistice cumpărate de la Coreea de Nord. Atât Moscova, cât și Phenianul, au negat orice fel de colaborare în acest sens, dar au promis că vor aprofunda relațiile militare.

Acum, reprezentantul Rusiei, Vasili Nebenzia, a afirmat că Statele Unite par să răspândească “informații eronate”, cu referire la faptul că serviciile americane de informații au stabilit că Armata Rusă a folosit rachete balistice nord-coreene în războiul din Ucraina. Totuși, el nu a negat că militarii ruși au făcut uz de alt tip de armament adus din Coreea de Sud. 

Reprezentanții Statelor Unite și țărilor aliate consideră că această situație reprezintă o încălcare a rezoluțiilor ONU. Robert Wood, ambasadorul Statelor Unite la ONU, a transmis: “Este detestabil faptul că un membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU încalcă în mod flagrant rezoluțiile Consiliului pentru a ataca un alt stat membru ONU, încălcări care sporesc suferința poporului ucrainean, susțin războiul brutal al Rusiei și subminează regimul global de neproliferare”.

Anterior, SUA și alte șapte state din Consiliul de Securitate al ONU au acuzat Rusia că se folosește de poziția de membru permanent cu drept de veto pentru a achiziționa rachete nord-coreene și a le folosi în Ucraina. Faptul că Rusia este membru permanent al Consiliului de Securitate, la fel ca Marea Britanie, Franța, SUA și China, îi garantează că nu poate fi, efectiv, pedepsită, pentru că poate bloca toate rezoluțiile, scrie Reuters.

Sursa: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday