În medie, 18 persoane au murit în fiecare zi încercând să ajungă din țările africane pe țărmurile Spaniei, potrivit statisticii oferite de Caminando Fronteras, un ONG spaniol specializat în lucrul cu imigranții. Mai exact 6.618 persoane au murit, anul trecut, între ei 384 de copii. Majoritatea au încercat să ajungă în Insulele Canare ale Spaniei.

Bilanțul este de trei ori mai mare decât cel înregistrat în 2022, și este cel mai dur din 2007, de când ONG-ul întocmește statistica. Victimele au provenit din 17 țări, majoritatea fiind din Senegal. O țară afectată de tulburări politice, scumpirea alimentelor și epuizarea resurselor de pește.

Raportul a corelat creșterea dramatică a numărului deceselor cu eforturile de a reduce imigrația. Pe măsură ce controalele la frontieră s-au înăsprit, în țările europene cu ieșire la Marea Mediterană, imigranții au ales trasee periculoase, cu curenți puternici în Oceanul Atlantic.

În 2023, un număr record de imigranți au ajuns, cu diverse ambarcațiuni, în Insulele Canare, o creștere cu 150% față de 2022. Cei mai mulți au ajuns în El Hierro, cea mai vestică insulă din arhipelag, pe o rută descrisă de ONG ca fiind “cea mai lungă și cea mai periculoasă, folosită până acum”.

Caminando Fronteras mai evidențiază că, în multe din cazuri, operațiunile de căutare-salvare nu au mai avut loc sau au început târziu, din lipsă de resurse, fapt ce a pus viața supraviețuitorilor naufragiilor în pericol.

Sursă: The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday