Institutul german Ifo pentru cercetare economică transmite că indicele climatului de afaceri pentru clădiri rezidențiale a scăzut la cele mai mici valori înregistrate din 1991 încoace. În decembrie, încrederea dezvoltatorilor imobiliari în economie a scăzut la – 56,8 puncte, față de – 54,4 puncte în noiembrie. Chiar dacă dobânzile au scăzut ușor în utlima perioadă, acestea încă sunt la un nivel ridicat. 

În acest context, companiile se tem ca situația să nu se agraveze, înregistrând noi pierderi financiare în prima parte a anului 2024. În decembrie, de pildă, numeroși dezvoltatori imobiliari s-au plâns că tot mai mulți clienți se răzgândesc și nu mai vor să achiziționeze locuințele pentru care și-au manifestat inițial interesul. Concret, 22% dintre participanții la un sondaj au raportat proiecte anulate, în creștere de la 21,5% în luna precedentă. Un total de 57% dintre companii s-au plâns că numărul comenzilor este prea mic.

“2023 a fost un an extrem de dificil pentru construcțiile rezidențiale, afacerile noi rămânând cu mult sub nivelul din anii anteriori. Aceasta a fost o consecință a creșterii drastice a costurilor de construcție și a dobânzilor, precum și a opțiunilor mai slabe de subvenționare. Doar portofoliul mare de comenzi cu care companiile au intrat în criză, și faptul că proiectele au avut durate lungi, au împiedicat o prăbușire și mai mare a activității de construcții”, a spus Klaus Wohlrabe, director adjunct al Centrului Ifo pentru Macroeconomie.

Sursa: Ifo

Foto: Elxeneize | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday