Intervenția forțelor de ordine americane a evoluat în violențe cu evreii care au săpat pasajul și doreau ca acesta să nu fie astupat. Clădirea a fost cândva casa liderului mișcării evreiești ortodoxe, rabinul Menachem Mendel Schneerson, și atrage mii de vizitatori în fiecare an.

Purtătorul de cuvânt al mișcării hasidice Chabad, Rabbi Motti Seligson, a declarat că studenții rebeli care aparțin comunității de evrei au spart în secret zidurile clădirii din spatele sediului comunității, creând un pasaj subteran sub un șir de clădiri de birouri și săli de curs care, în cele din urmă, ducea la sinagogă”.

O echipă de constructori s-a deplasat luni la sinagogă pentru a repara pereții deteriorați, dar accesul i-a fost blocat de către un grup de evrei protestatari. “Aceste eforturi au fost întrerupte de extremiștii care au spart zidul sinagogii, vandalizând sanctuarul, într-un efort de a-și păstra tunelul neautorizat, a mai declarat Seligson. Motivul pentru care studenții comunității de evrei au săpat tunelul este necunoscut. Persoanele responsabile pentru săparea tunelului au fost arestate, a transmis purtătorul de cuvânt al poliției. 

Un pont anonim privind tunelul secret de sub sinagogă a fost trimis luna trecută departamentului de pompieri din New York, dar aceștia nu au descoperit tunelul și au stabilit că toate ieșirile erau operabile și în conformitate cu normele. Poliția din New York a declarat că sinagoga este acum închisă și așteaptă o analiză privind siguranța structurii.

Surse: The Guardian, The Telegraph

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday