Atacul a avut loc în largul orașelor portuare Hodeida și Mokha, din Yemen. În cazul incidentului din Hodeida, navele de luptă americane din zonă au îndemnat toate navele comerciale din regiune “să se deplaseze cu viteză maximă”, pentru a părăsi cât mai repede zona în care ar putea fi lovite. 

Comandamentul central al armatei americane (Centcom) a declarat că “atacul complex” lansat de rebelii Houthi a inclus drone cu încărcătură explozivă, rachete de croazieră anti-navă și o rachetă balistică anti-navă, toate fiind doborâte de avioanele F-18 și de distrugătoarele americane și britanice.

Oficialii americani au declarat că nu era clar ce ținte aveau dronele și rachetele, deoarece în zonă se aflau mai multe nave comerciale. Acesta este al 26-lea atac houthi asupra căilor maritime comerciale din Marea Roșie de la mijlocul lunii noiembrie. Navele sunt sfătuite să tranziteze cu prudență și să raporteze orice activitate suspectă, a transmis Centcom. Rebelii Houthi nu au revendicat oficial atacul.

Associated Press relatează că atacul rebelilor Houthi, susținuți de Iran, a fost lansat în contextul unui vot al Consiliului de Securitate al ONU planificat pentru ziua de miercuri, în cadrul căruia, probabil, vor fi condamnate într-un forum internațional atacurile rebelilor din Yemen și se va cere oprirea imediată a acțiunilor ofensive ale acestora. 

Rebelii Houthi susțin că atacurile lansate asupra forțelor occidentale din Marea Roșie au ca scop oprirea “războiului Israelului împotriva Hamas”. Cu toate acestea, rebelii au atacat în ultimele luni ținte care nu au legătură cu Israelul și au pus în pericol una dintre rutele comerciale cruciale ale lumii, care leagă Asia de Orientul Mijlociu și Europa. 

Sursă alternativă: The Guardian

Foto: US Navy

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday