Cercetătorii din cadrul serviciului Uniunii Europene pentru climă (Copernicus) au transmis că anul 2023 a fost cel mai călduros înregistrat vreodată, pe fondul schimbărilor climatice provocate de om și de fenomenul meteorologic El Niño. Temperatura medie a fost cu 1,48 grade Celsius peste nivelurile din 1850-1900, când oamenii au început să ardă combustibili fosili la scară industrială. De asemenea, media din 2023 a fost cu 0,17 grade peste cea de la nivelul anului 2016.

Copernicus atrage atenția că este posibil ca pragul de încălzire cu 1,5 grade Celsius, asumat la summitul climatic de la Paris, să fie depășit, pentru prima dată, în următoarele 12 luni, pe măsură ce căldura de la suprafața apelor oceanice “scapă” în atmosferă. Totuși, acest lucru nu este sigur, dat fiind “comportamentul ciudat” al fenomenului El Niño, a explicat dr. Zeke Hausfather, climatolog la Berkeley Earth, o organizație științifică americană.

În 2015, la Paris, aproape 200 de țări și teritorii au convenit să încerce să limiteze încălzirea globală la 1,5 grade Celsius peste nivelul din perioada preindustrială. Totuși, obiectivul asumat atunci se referă la o medie de temperatură pe termen lung, de 20-30 de ani, astfel că depășirea pragului într-un singur an, de exemplu 2024, nu ar însemna ratarea angajamentului.

BBC atrage atenția că, în ultimele 12 luni, niciun organism științific important nu a anticipat că 2023 va fi cel mai călduros an, din cauza modului complicat în care se manifestă clima Pământului. Dacă în primele luni din 2023, în puține zile s-au înregistrat temperaturi medii record, în a doua jumătate a anului, acest lucru s-a întâmplat frecvent. 

Sursa: The Guardian

Potrivit analizelor realizate de publicația britanică, aproape în fiecare zi începând din iulie, s-au înregistrat noi maxime ale temperaturii aerului. De asemenea, temperaturile la suprafața mării au doborât recordurile precedente. Creșterea temperaturilor este pusă, pe lângă încălzirea globală pe termen lung cauzată de om, pe seama fenomenului El Niño care se manifestă în apele de suprafață din Oceanul Pacific de Est. Acesta duce la eliberarea de căldură în atmosferă. 

Conform analizelor efectuate de BBC, în aproape fiecare regiune a Pământului a fost mai cald decât în perioada 1991-2020, în care temperatura medie a fost cu aproape 0,9 grade Celsius mai ridicată decât în perioada preindustrială. Încălzirea globală a dus la valuri de căldură intensă și incendii de pădure în America de Nord, la perioade de secetă prelungită și apoi la inundații, în Africa de Est. Multe fenomene meteorologice extreme au avut loc în momente neobișnuite ale anului și au fost mult mai intense.

Sursa: BBC

Tot în 2023, stratul de gheață de la suprafața Oceanului Antarctic a atins un nivel minim, iar cel din jurul Arcticii a coborât și el sub media din ultima perioadă. Ghețarii din vestul Americii de Nord și din Alpii europeni au trecut printr-un sezon de topire extremă, lucru ce a dus la creșterea nivelului mărilor, rezumă publicația britanică.

Surse alternative: BBC, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday