Reuters relatează, pe baza informațiilor furnizate de șase persoane familiare cu operațiunile Israelului, că strategia țării privind combatere transportului de arme din Iran către grupările teroriste afiliate țării s-a schimbat în urma atacului Hamas din 7 octombrie. Între sursele citate de agenția de presă, se numără un ofițer al serviciilor de informații siriene și un comandant al alianței regionale care sprijină Damascul. 

Deși Israel atacă, de ani de zile, astfel de ținte pe teritoriul Siriei, inclusiv în zone în care acționează gruparea proiraniană Hezbollah, acum, raidurile aeriene au devenit din ce în ce mai frecvente și mai mortale, potrivit informațiilor obținute de Reuters de la cele șase persoane care au vorbit sub protecția anonimatului. 

Comandamentul alianței regionale și alte două persoane cu informații în domeniu au declarat că Israelul a abandonat “regulile jocului” care caracterizau atacurile anterioare pe teritoriul Siriei și nu mai pare acum “precaut” în privința provocării de pagube și victime grupării Hezbollah: Israelul obișnuia să tragă focuri de avertisment, loveau aproape de camioane astfel încât să-i sperie pe șoferi și aceștia să fugă, iar abia apoi bombardau autovehiculele. Această practică a luat sfârșit. Israelul desfășoară acum raiduri aeriene mai mortale și mai frecvente împotriva camioanelor care transportă arme iraniene și vizează sistemele de apărare aeriană din Siria. Bombardează direct pe toată lumea. Bombardează cu ideea de a ucide, a declarat comandantul respectiv.

Ofițerul de informații sirian a declarat, de asemenea, că atacurile Israelului au vizat echipamente militare defensive chiar înainte ca acestea să fie instalate. Aeroporturile din capitala siriană Damasc și din Alep, în nord, pe care Iranul le-a folosit pentru a transfera arme către grupările teroriste afiliate, au fost aproape în permanență scoase din funcțiune din cauza atacurilor.   

Ofensiva aeriană a Israelului a dus la uciderea a 19 membri Hezbollah din Siria în ultimele trei luni, de peste două ori mai mult față de numărul de morți din restul anului la un loc, potrivit bilanțului întocmit de  Reuters. De asemenea, peste 130 de luptători Hezbollah au fost uciși de bombardamentele israeliene din sudul Libanului, în aceeași perioadă. 

Întrebat luna trecută despre un presupus atac israelian în Siria, șeful IDF a declarat că forțele israeliene lucrează în întreaga regiune și desfășoară “orice acțiune necesară” pentru a arăta determinarea Israelului de a se apăra. În ciuda intensificării atacurilor, armata siriană – care a sprijinit puternic atât gruparea Hezbollah, cât și Iranul în timpul războiului civil – nu a deschis un front propriu împotriva Israelului.

Sursă: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday