Premierul francez Elisabeth Borne a demisionat luni, în timp ce președintele Emmanuel Macron încearcă să dea un nou impuls celui de-al doilea mandat al său, cu cinci luni înaintea alegerilor pentru Parlamentul European și a Jocurilor Olimpice de la Paris din această vară.

Este de așteptat ca euroscepticii să obțină procente record la europarlamentare, într-un moment în care populația Franței este nemulțumită de creșterea costului vieții și a eșecului guvernelor europene de a reduce fluxurile de migranți. Potrivit sondajelor de opinie, partidul lui Macron este în strânsă competiție cu cel al liderului de extremă dreapta Marine Le Pen, înainte de votul din iunie.

Borne, a doua femeie care a ocupat funcția de prim-ministru al Franței, pleacă din fruntea guvernului după mai multe crize politice declanșate de reformele contestate ale sistemului de pensii (care au scos sute de mii de oameni în stradă) și legile imigrației. Este a treia remaniere guvernamentală a lui Macron de la realegerea sa în 2022.

Componența următorului guvern rămâne momentan incertă, dar, potrivit presei franceze, printre potențialii candidați s-o înlocuiască pe Borne, se numără ministrul Educației Gabriel Attal, ministrul Apărării Sébastien Lecornu, ministrul de Finanțe Bruno Le Maire și fostul ministru al Agriculturii, Julien Denormandie.

Surse alternative: The Guardian, Politico

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday