UPDATE 1: Conform autorităților ucrainene, până la ora 11, bilanțul indică cel puțin trei decese și 33 de persoane rănite. Aparent, orașul Harkov este cel mai afectat.

Russia launched a large-scale missile attack across Ukraine at the start of peak morning hours today, hitting residential and industrial facilities and injuring several people..

Russians destroyed a shopping mall in Kryvyi Rih. Terror continues. pic.twitter.com/RvZS8Xes1P

— NOELREPORTS 🇪🇺 🇺🇦 (@NOELreports) January 8, 2024

Știrea inițială: 

Alarmele de raid aerian au sunat luni dimineața, în jurul orei locale 06.00, pe tot teritoriul Ucrainei. Armata Ucraineană transmite într-un comunicat de presă că “inamicul atacă fără milă” cu rachete de croazieră și balistice.

Autoritățile locale din Zaporijie, din sud-estul Ucrainei, au transmis pe Telegram că cel puțin două persoane au fost rănite în urma atacului cu rachete, fără a oferi detalii. Atacul rușilor a vizat inclusiv capitala Kiev, conform unor mesaje postate pe contul de Telegram al Forțelor Aeriene ucrainene. Oficialii militari ucraineni au transmis că și orașele Krivoi Rog, Harkov și Hmelnițki au fost vizate de raidul aerian al Armatei Ruse, iar explozii au fost raportate și în orașul Dnipro, din sudul țării.

Din informațiile oferite de oficialii ucraineni ai orașelor atacate, cel puțin o persoană a fost rănită în urma atacului asupra Harkov, iar mai multe clădiri rezidențiale au fost lovite. 

În paralel, tot luni dimineață, aproximativ 300 de persoane au fost evacuate din orașul rusesc Belgorod, pe fondul bombardamentelor efectuate de artileria ucraineană. Conform AFP, evacuarea din Belgorod este cea mai mare dintr-un mare oraș rusesc, de la începutul războiului. Pe 30 decembrie, bombardamentele ucrainene asupra orașului au ucis 25 de persoane și au rănit alte 100, fiind cel mai grav bilanț al victimelor civile pe teritoriul Rusiei. Atacul ucrainean avut loc după bombardamentul masiv al rușilor care a ucis 30 de persoane în mai multe orașe din Ucraina.

Surse alternative: Reuters, DW 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday