Guvernul italian pregătește un program în valoare de 930 de milioane de euro, pentru a stimula populația să-și înlocuiască mașinile cu motoare termice, cu norme de poluare Euro 2 (mai vechi de 20 de ani), cu vehicule electrice. Potrivit planului în pregătire, fiecare familie cu venituri mici va primi o sumă de bani, în funcție de vechimea mașinii casate și a tipului celei noi (hibridă sau electrică), dar nu mai mult de 13.750 de euro.

Guvernul Giorgiei Meloni încearcă să stimuleze vânzările de autovehicule electrice, în special cele fabricate în Italia, după ce aproape 80% din cheltuielile din prima fază a proiectului, intrată în vigoare în 2022, au fost alocate vehiculelor fabricate în afara țării. Acum, unul dintre obiectivele planului de subvenții este “stimularea achiziționării de mașini produse în Italia”. 

Programul va fi finanțat dintr-un fond de 8,7 miliarde de euro dedicat industriei auto, creat de cabinetul condus de Mario Draghi, care alocă până la un miliard de euro pe an, până în 2030, pentru “ecologizarea” parcului auto italian. 

Cetățenii italieni conduc unele dintre cele mai vechi și mai poluante autovehicule din Europa, cu un număr estimat de 11 milioane de vehicule sub norma de poluare Euro 3. Acest tip de vehicule au încetat să mai fie produse în urmă cu 19 ani. De asemenea, Italia este uan din țările europene unde mașinile electrice sunt mai puțin populare: doar 3% din autoturismele vândute în primele zece luni ale lui 2023 au fost complet electrice, față de 16% în același interval, cât a fost media țărilor din vestul Europei. 

Sursa: Financial Times

Foto: Mihail Syarov | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday