Produse precum soia, cacaua sau uleiul de palmier sunt obținute pe terenuri defrișate pentru a face agricultură, iar un raport al comisiei de audit pentru mediu (EAC) din parlamentul britanic a constatat că “apetitul britanicilor pentru aceste produse pune presiuni enorme asupra pădurilor planetei”.
“Amprenta de despădurire” a Marii Britanii, pentru fiecare tonă din astfel de produse, este mai mare decât a unor țări precum China, cu o populație de peste 20 de ori mai mare. Acest lucru ar trebui “să servească drept semnal de alarmă pentru guvern, întrucât Marea Britanie are un impact nesustenabil asupra planetei”, a declarat Philip Dunne, președintele EAC.
“Amprenta de despădurire” este asemănătoare cu amprenta de carbon, explică The Guardian, și arată amploarea procesului de despădurire pentru fiecare tonă de produs consumată. Pentru a calcula acest indicator, oamenii de știință analizează modelele de comerț cu diverse categorii de bunuri, care sunt legate de niveluri mari de despădurire.
Recent, guvernul britanic a anunțat că vor fi interzise de la vânzare soia, cacaua, uleiul de palmier sau carnea de vită pentru obținerea cărora sunt defrișate, ilegal, păduri. Însă măsura nu rezolvă decât o mică parte a problemei, întrucât cantități mari din aceste produse sunt aduse din țări în care defrișările sunt legale, și nu include produse populare, cum este cafeaua sau cauciucul.
Studiul avertizează că se poate ajunge la situația în care țările exportatoare să elimine complet legile care protejează pădurile. Parlamentarii din comisia de audit au cerut executivului să elaboreze un obiectiv de reducere a impactului Marii Britanii asupra defrișărilor la nivel mondial și să stabilească un indicator clar pentru a demonstra publicului care este amprenta de despădurire a țării.
În raport, se arată că pădurile găzduiesc 80% din biodiversitatea terestră a Pământului, asigură mijloace de trai pentru 1,6 miliarde de oameni și contribuie la susținerea economiilor locale și globale. Defrișările, potrivit comisiei parlamentare, sunt responsabile pentru 11% din emisiile globale de carbon. În plus, un studiu derulat de organizațiile pentru mediu RSPB și WWF a constatat că importurile Marii Britanii de produselor de bază (soia, cacao, ulei de palmier, carne de vită, hârtie, cauciuc și lemn) au o amprentă de mediu de 88% din suprafața țării, în fiecare an.
Surse alternative: The Guardian, Sky News
Foto: Lanthilda | Dreamstime.com
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.