Raportul de 156 de pagini realizat de democrații din Camera Reprezentanților arată că, prin prioritizarea intereselor sale financiare personale și a intereselor politice ale unor entități politice străine, fostul președinte Donald Trump a încălcat atât prevederile Constituției, cât și planul stabilit anterior și respectat de fiecare lider până acum”.

Concret, Comisia de Supraveghere din Camera Reprezentanților transmite că societățile comerciale deținute de fostul președinte american au înregistrat plăți în valoare totală de cel puțin 7,8 milioane de dolari de la 20 de guverne străine în cei patru ani de mandat ai acestuia. Democrații din comisie cred că această sumă este, probabil, doar “o mică parte” din plățile făcute de entități străine către Trump și familia sa în perioada 2017-2021.

Aceste țări au cheltuit sume adesea generoase de bani pe apartamente și sejururi la hotelurile deținute de Donald Trump, îmbogățindu-l pe acesta în schimbul unor decizii de politică externă care favorizau interesele guvernelor în cauză, se mai arată în raport. Printre țările implicate se numără China, Arabia Saudită, Turcia, Congo și Malaysia.

În prisma faptului că Donald Trump a decis să nu renunțe direct la companiile sale și le-a predat copiilor săi, la scurt timp după ce a fost ales președinte, în 2016, Congresul a început să investigheze o potențială situație de conflict de interese. Investigația a dus la o lungă dispută în instanță, care s-a încheiat cu o înțelegere în 2022, moment în care firma de contabilitate a lui Trump a început să prezinte documentele solicitate. 

Raportul de acum detaliază activitatea a patru proprietăți, ceea ce reprezintă mai puțin de 1% din cele 558 de entități corporative pe care Donald Trump le deținea direct sau indirect. Anchetatorii americani au precizat că firma de contabilitate a lui Trump nu a furnizat documente legate de la cel puțin 80% din entitățile controlate de acesta.

Reuters scrie că raportul este publicat într-un moment crucial pentru Donald Trump, având în vedere că acesta încearcă să câștige un nou mandat la Casa Albă. Trump este principalul candidat la obținerea nominalizării republicane și este așteptat să îl înfrunte pe actualul președinte, Joe Biden, în alegerile de la sfârșitul acestui an.

Surse: Reuters, The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday