Rata anuală a inflației a urcat la 3,7% în decembrie, conform metodologiei naționale. Biroul Federal de Statistică din Germania explică faptul că accelarea inflației este cauzată în principal de efectul de bază creat de măsurile de plafonare a preţurilor la energie introduse în luna decembrie 2022.

Guvernul federal a acordat atunci subvenții gospodăriilor, în baza așa-numitului ”ajutor de urgență din decembrie”, care au avut ”un efect de reducere asupra indicelui general în decembrie 2022 și, în consecință, un efect de creștere în decembrie 2023”. Prețurile energiei în Germania au crescut în termeni anuali cu 4,1% în decembrie, comparativ cu scăderea anuală de 4,5% înregistrată în noiembrie.

Analiștii chestionați de Financial Times sunt de părere că prețurile vor continua să crească în Germania, deoarece guvernul federal a fost nevoit să reducă anumite subvenții și să majoreze impozitele, după ce Curtea Constituțională a blocat relocarea a 60 de miliarde de euro pentru pentru finanțarea inițiativelor de mediu și a industriei, din banii împrumutați și necheltuiți de guvern în timpul pandemiei. Inflația medie în Germania a fost de 5,9% anul trecut.

FT notează că eliminarea subvențiilor pentru gaz, electricitate și alimente a declanșat o reaccelerare a inflației în mare parte a Europei. În Franța, inflația anuală a crescut în conformitate cu așteptările economiștilor, la 4,1% în decembrie, de la 3,9% în noiembrie, pe fondul scumpirii energiei și serviciilor.

În ceea ce privește Zona Euro, creșterea prețurilor de consum a încetinit timp de șase luni, apropiindu-se de ținta de 2% stabilită de BCE, însă Financial Times estimează că acest lucru se va încheia vineri, când Eurostat va publica datele pentru luna decembrie. Publicația britanică se așteaptă ca inflația să urce la 3% în decembrie, de la 2,4% în noiembrie.

Luna trecută, BCE a prognozat că inflația din blocul comunitar va crește de la o medie de 2,8% în trimestrul al patrulea al anului trecut, la 2,9% în primul trimestru al anului 2024, urmând să coboare la ținta de 2% până în 2025.

Surse: FT, Destatis

Sursa Foto: Irontrybex / Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday