Avocații lui Trump le-au cerut judecătorilor să anuleze decizia luată la nivelul statului Colorado, argumentând că problema eligibilității prezidențiale, în urma deciziei din 19 decembrie, este de fapt rezervată Congresului.

Încă de săptămâna trecută, Partidul Republican din Colorado a făcut recurs, iar hotărârea a fost amânată până pe 4 ianuarie. Colorado trebuie să înceapă să trimită până pe 20 ianuarie buletinele de vot alegătorilor din afara SUA, pentru alegerile primare din 5 martie, cele care stabilesc candidatul partidului la alegerile prezidențiale din toamnă. Pentru ceilalți alegători, expedierile sunt programate între 12 și 16 februarie. O decizie până la aceste date este foarte puțin probabilă.

După decizia din Colorado, Trump a fost, de asemenea, scos de pe buletinul de vot al alegerilor primare republicane din statul Maine, în urma unei decizii administrative a secretarului de stat. Și această hotărâre a fost suspendată în așteptarea recursului.

Curtea Supremă se confruntă cu presiuni mari pentru a stabili dacă Trump poate primi interdicția de a ocupa funcții publice, deoarece instanțele de stat și oficialii electorali au ajuns la concluzii diferite, în întreaga țară. Donald Trump este favorit să fie nominalizat pentru a candida la președinție din partea republicanilor. Și dacă Curtea Supremă a SUA ar menține decizia din Colorado, tot nu este clar dacă aceasta s-ar aplica la nivel național, în absența unei precizări clare a judecătorilor de la Curtea Supremă.

Surse alternative: CNN, The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday