Regatul Unit, Suedia, Finlanda, Norvegia, Danemarca, Islanda, Estonia, Letonia, Lituania și Olanda acționează în cadrul Joint Expeditionary Force (JEF) desfășurând nave, cu scopul de a “contribui militar la protecția infrastructurii submarine critice”, scrie Politico.

Atitudinea și prioritățile în materie de securitate pentru statele nordice, dar nu numai, s-au schimbat după ce mai multe gazoducte din Marea Baltică au fost sabotate de la debutul războiului din Ucraina. Aceste acțiuni de sabotaj în zona așa-numită “gri” nu reprezintă amenințări directe la adresa statelor, conform Politico.

Până acum nu s-a putut determina clar cine a stat în spatele avarierii Balticconnector, ci doar au fost prezentate bănuieli despre modul în care s-a produs incidentul. Pe parcursul anchetei, autoritățile finlandeze au găsit pe fundul mării o ancoră despre care au considerat că a fost folosită pentru a avaria gazoductul. În acest context, autoritățile finlandeze au în centrul investigației lor nava chineză Newnew Polar Bear. 

Totuși, dincolo de prezentarea unor dovezi clare prin care una dintre părți să poată fi incriminată, experții au declarat că este important să se reacționeze prompt și să fie luate unele măsuri, deoarece incidentul a expus o vulnerabilitate. Politico subliniază că state precum Germania sau Finlanda au început să ia măsuri prin care să reducă dependența de gaze. Totuși, jumătate din locuințele germane, de exemplu, încă mai folosesc gazul ca agent termic

NATO se implică de asemenea în operațiunile de descurajare în domeniu și a creat în acest sens “Celula de coordonare a infrastructurii critice submarine”. Aceasta a apărut după sabotarea Nord Stream și își propune să ajute diverși actori implicați în protejarea infrastructurii submarine să colaboreze și să contribuie la identificarea din timp a amenințărilor.

Sursa: Politico

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday