Agenția NATO de Sprijin și Achiziții (NSPA) va sprijini o coaliție de națiuni, între care România, Germania, Olanda și Spania, pentru achiziția a o mie de rachete pentru sistemele antiaeriene Patriot: “Contractul include calificarea componentelor actualizate, adăugarea de noi furnizori, echipamente de testare și piese de schimb pentru a sprijini viitoarele operațiuni de întreținere. Se așteaptă ca și alte state să beneficieze de condițiile contractului”, potrivit comunicatului de presă emis de Alianța Nord-Atlantică. 

Achiziția multinațională consolidată, în sprijinul proiectului European Sky Shield Initiative, oferă sprijin financiar și consolidează extinderea capacității de producție pentru noile rachete GEM-T, pentru a satisface cererea în creștere”, se mai arată în comunicat. Contractul de producție și livrare a rachetelor a fost atribuit COMLOG, o asocierea între companiile Raytheon și MBDA. 

Thomas Gottschild, directorul general al filialei din Germania a MBDA, a declarat că “acordul consolidează capacitățile industriale și militare din Europa. Volumul comenzii va permite MBDA să înființeze o unitate de producție pentru rachetele Patriot în Germania, precum și să-și consolideze producția de subcomponente. Instalația COMLOG este în prezent singura de acest tip, din afara SUA, pentru rachetele Patriot”.

Sistemul de rachete Patriot este un sistem mobil sol-aer construit de conglomeratul american Raytheon Technologies și este considerat unul din cele mai avansate sisteme de apărare aeriană din arsenalul Armatei Americane. O baterie de rachete Patriot costă 690 de milioane de dolari, potrivit think tank-ului Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale.

Nu este clar câte proiectile vor intra în dotarea Armatei Române, însă în decembrie 2023, guvernul a cerut aprobarea parlamentului pentru a începe procedura de achiziție a 200 de rachete, pentru 1,1 miliarde de euro.

Surse alternative: NATO, Sky News

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday