Potrivit FT, companiile europene de utilități au început să scoată gaze stocate în depozitele ucrainene încă de la începutul lunii noiembrie, odată cu venirea frigului, iar în decembrie 2023 retragerile nete au urcat de la 10,7 milioane de metri cubi pe zi până la 26 de milioane de metri cubi pe zi. Polonia a primit mai mult de jumătate din gazele depozitate în Ucraina, restul fiind împărțit între Moldova, Slovacia și Ungaria.

Această strategie a ajutat companiile energetice să facă doar retrageri relativ mici din depozitele aflate în țările UE, ceea ce, spun analiștii, a ajutat la menținera prețurilor scăzute la gaze. “Ucraina joacă un rol-cheie pentru securitatea aprovizionării cu gaze a Europei Centrale și de Est în această iarnă”, a declarat Natașa Fielding, șefa departamentului de prețuri a agenției Argus Media, care monitorizează prețurile la nivel european.

Încă de pe vremea URSS, în vestul Ucrainei au fost construite cele mai mari depozite subterane din Europa, ca parte a strategiei de aprovizionare a țărilor socialiste. Ulterior, după căderea URSS, Rusia a preferat să construiască conducte care ocolesc Ucraina, direct către Germania (sabotate la începutul războiului, în 2022), dar, chiar și așa, aproximativ 40% din exporturile europene ale Rusiei treceau tot prin aceste depozite.

După izbucnirea conflictului și criza energetică ce a urmat prețurile gazelor naturale au crescut la maxime record, iar UE a decis să integreze depozitele ucrainene în strategia comună de aprovizionare și stocare de gaze lichefiate, pe timpul verii. Astfel, Ucraina a mai adăugat 10 miliarde de metri cubi, capacității de stocare de peste 115 miliarde de metri cubi pe care le au, însumat, țările UE.

Pentru comparație, România are o capacitate de stocare de aproape 4 miliarde mc, la un consum anual de până la 12 miliarde de metri cubi de gaze. Entitățile europene au stocat în această toamnă în Ucraina aproximativ 2,5 miliarde metri cubi de gaze naturale.

În primele zile ale lunii ianuarie, nivelurile de stocare ale UE sunt aproape de 90%, cu mult peste media ultimilor cinci ani, ceea ce a făcut ca prețul gazului european să fie în această perioadă la o treime din nivelul din aceeași perioadă a anului trecut.

​Analiza completă pe FT

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday