UPDATE. Marți, ora 10:45. Cel puțin 48 de persoane și-au pierdut viața în urma cutremurului care a lovit Japonia, în prima zi a anului. Bilanțul este în creștere, pe măsură ce echipele de salvatori ajunge în zonele izolate, unde găsesc persoane prinse sub dărâmături.

Echipele de salvare sunt alcătuite din 3000 de militari, pompieri și polițiști și au fost trimise în peninsula Noto, notează Reuters. Seismul a avut magnitudinea 7,6 pe scara Richter.

UPDATE. Marți, ora 8.00. Numărul persoanelor confirmate ca decedate a urcat la 30. Prim-ministrul Japoniei, Fumio Kishida, a declarat că cutremurul a provocat numeroase victime și pagube materiale mari. Mai multe case au luat foc după seismul de luni dimineață, iar o parte a victimelor au murit în incendii.

UPDATE. Marți, ora 7.00. Presa locală raportează că cel puțin 17 persoane surprinse sub dărâmături au decedat, iar alte câteva zeci sunt rănite. Alte raportări se referă la 20 de persoane decedate, dar autoritățile se străduiesc să coordoneze eforturile de salvare, în condițiile în care accesul în peninsula Noto este în continuare dificil, din cauza ruperii drumurilor, în timpul seismului.

Mii de militari, pompieri și ofițeri de poliție din toată țara au fost trimiși în zona cea mai grav afectată, din prefectura Ishikawa.

Multe servicii feroviare, feriboturi și zboruri către zonă au fost suspendate. Aeroportul din Noto s-a închis din cauza avariilor aduse pistei, terminalului și căilor de acces. Sunt aproximativ 500 de persoane care au rămas în aeroport. Deși nu este nimeni rănit acolo, căile de acces sunt blocate iar oamenii nu pot părăsi zona.

Update ora 19: Toate avertizările de tsunami emise în cursul zilei de luni au fost retrogradate la nivelul de “recomandări”, a anunțat agenția meteorologică din Japonia, citată de Sky News. Astfel, oamenilor li se recomandă să rămână vigilenți, dar măsurile extreme sau evacuările nu mai sunt considerate necesare.

Dacă avertizările anterioare înseamnau că valurile pot atinge 3-6 metri înălțime, noul nivel de atenționare arată că valurile nu vor depăși un metru înălțime. “Ameninţarea unui tsunami este acum în mare parte evitată, iar pericolul a trecut”, a transmis și agenţia americană care monitorizează alertele de tsunami din Pacific.

Update 12:10: Autoritatea de Reglementare Nucleară a Japoniei (NRA) a transmis într-o conferință de presă că nu au existat probleme la niciuna dintre centralele nucleare din zona afectată, dar au fost raportate deversări de petrol și alte daune minore la instalațiile nucleare. Va continua să monitorizeze cele șase centrale nucleare (care însumează 22 de reactoare), aflate în apropierea epicentrului seismului.

Coreea de Sud a emis alerte privind creșterea nivelului mării, iar locuitorii provinciei Gangwon au fost îndemnați să se evacueze pe teren mai înalt. Rusia a emis avertismente de tsunami în orașele portuare Vladivostok și Nahodka, a informat agenția de presă de stat Tass.

Update 11:20: În orașele din zona afectată au fost raportate întreruperi ale curentului electric, iar alimentarea cu apă a fost întreruptă, după ce conductele s-au rupt. Mai multe artere principale au fost închise din cauza fisurilor și a altor daune, zborurile au fost anulate și transportul feroviar suspendat.

Pe rețelele de socializare circulă imagini cu mai multe clădiri avariate. Momentan nu a fost prezentat un bilanț al victimelor sau pagubelor, dar mai multe persoane s-au prezentat la spital cu diferite răni.

Update ora 10:30: Un tsunami de aproximativ un metru înălțime a lovit părți ale coastei, de-a lungul Mării Japoniei. Autoritățile au avertizat că sunt așteptate valuri și mai mari. Cutremurul a fost urmat de mai multe replici puternice, dintre care una de 6,2 grade.

Cel mai mare operator de energie nucleară din țară, Kansai Electric, a transmis că nu a fost înregistrată “nicio anomalie” în centralele nucleare din zona afectată de seism.

Știrea în forma inițială: Cutremurul a avut loc la ora locală 16:10. Potrivit televiziunii publice japoneze NHK, Agenția de Meteorologie din Japonia a emis o avertizare de tsunami de-a lungul regiunilor de coastă din prefecturile Ishikawa, Niigata și Toyama și se așteaptă la valuri de până la cinci metri.

Hokuriku Electric Power a declarat că verifică funcționarea centralelor sale nucleare.

Știrea se actualizează

Surse alternative: The Guardian, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday