Armata SUA precizează că în total au fost patru ambarcațiuni ale militanților Houthi, dar una dintre ele nu a fost distrusă, reușind să scape. Elicopterele staționate pe portavionul USS Eisenhower și pe distrugătorul USS Gravely au răspuns la apelurile de ajutor de pe nava Maersk Hangzhou.

Conform Comandamentului Central al SUA (CENTCOM), atacul elicopterelor a avut loc pe 31 decembrie, la ora 7:30 (ora României): “Nava de marfă Maersk Hangzhou a emis două apeluri de urgență în mai puțin de 24 de ore, anunțând că este atacată de patru ambarcațiuni mici ale rebelilor Houthi susținuți de Iran. Ambarcațiunile au tras focuri de armă asupra Hangzhou, ajungând la mai puțin de 20 de metri de navă, militanții Houthi încercând să urce pe aceasta. O echipă de securitate privată de pe Hangzhou a deschis focul”, explică Armata SUA.

Conform CENTCOM, în primă fază, elicopterele au emis avertismente verbale către militanții Houthi aflați pe ambarcațiuni, însă aceștia au deschis focul asupra aparatelor de zbor: “Elicopterele marinei americane au ripostat la foc în legitimă apărare, scufundând trei dintre cele patru ambarcațiuni mici și ucigând echipajele. Cea de-a patra ambarcațiune a fugit din zonă. Personalul sau echipamentele americane nu au fost afectate”.

Compania Maersk a confirmat că echipajul de la bordul navei Hangzhou a raportat inițial că este atacat sâmbătă seara, apoi duminică dimineața. Militanții Houthi din Yemen au intensificat atacurile asupra navelor din Marea Roșie pentru a-și arăta sprijinul față de gruparea islamistă palestiniană, Hamas care luptă împotriva Israelului în Gaza.

Mai multe companii de transport maritim și-au suspendat operațiunile prin regiune ca răspuns la atacuri similare, alegând în schimb un drum mai lung în jurul Africii. Recent, Maersk a anunțat că va impune tarife mai mari pentru transportul containerelor, după ce a luat decizia de a limita tranzitul prin Marea Roșie.

Sursă alternativă: The Guardian

Foto: US Navy/Neadria Hazel

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday