Financial Times explică într-o analiză că bursele din SUA și Europa au înregistrat în 2023 cele mai puternice creșteri anuale din 2019, după un ritm accelerat în ultimele două luni, pe fondul indiciilor că marile bănci centrale nu vor continua majorarea ratelor dobânzilor. Influențe au avut și prețurile de consum. În SUA au încetinit la +3,1% în 2023, până în noiembrie, comparativ cu +9,1% în cele 12 luni până în iunie 2022. Inflația din Zona Euro a scăzut la +2,4%, cel mai lent ritm anual din iulie 2021, în timp ce inflația din Marea Britanie a scăzut la +3,9%

Indicele european STOXX 50 încheie anul cu un avans anual de 19%, nu departe de un vârf al ultimilor 23 de ani, atins la începutul lunii. În mod similar, STOXX 600 a atins o creștere anuală semnificativă de 13%, în mare parte determinată de rezultatele robuste din sectoarele tehnologiei și comerțului. Principalul indice bursier din Zona Euro (UE50) a crescut cu 19,19% de la începutul anului 2023.

Ultima săptămână de tranzacționare a cunoscut o creștere vizibilă, alimentată de speculațiile privind potențialele reduceri anticipate ale ratei dobânzii din partea Rezervei Federale a SUA. În plus, decelerarea neașteptată a ratei inflației din Spania în luna decembrie a crescut perspectivele de reducere a ratei dobânzii de referință a Băncii Centrale Europene.

Acțiunile din SUA au scăzut în ultima zi de tranzacționare a anului, după ce au testat niveluri record în această săptămână. Anul acesta, S&P 500 a crescut cu 24,7%, iar Dow Jones 13,7%. Nasdaq a înregistrat creșteri de 54,9%, marcând cel mai bun an din 2020, susținut de avansul AI al companiilor tehnologice. Acțiunile Nvidia au crescut cu 240% în acest an, iar ale Meta cu 190%.

Surse: FT, Trading Economics

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday